Koronavírus: egy újabb lehetséges, de nehezen kimutatható tünet

A koronavírus tüneteinek listájára idővel újabb és újabb szimptómák kerülnek fel. Nemrég a nyirokcsomó-duzzanattal kapcsolatban merült fel, vajon utalhat-e COVID-19 fertőzésre.

A COVID-19 beazonosítását nagyban megkönnyíti a tünetek felismerése, még akkor is, ha azok többsége nagyon hasonlít, vagy pontosan megegyezik például az influenza tüneteivel. A nyirokcsomó-duzzanat szintén viszonylag általánosnak mondható szimptóma, sokkal gyakoribb, mint gondolnánk.

nyirokcsomó
A megnagyobbodott nyirokcsomók nem egyetlen betegségre utalnak. Fotó: Getty Images

Mit jelez a kitapintható, fájdalmas nyirokcsomó?

A nyirokcsomók megnagyobbodásának hátterében leggyakrabban bakteriális (akár tbc vagy Lyme-kór) vagy vírusfertőzések (nátha, influenza) állnak. De gyulladások is okozhatják: például fog-, torok-, mandula- vagy középfülgyulladás. Ilyenkor nyirokrendszerünk is megküzd a kórokozókkal, melynek következtében a nyirokcsomók rövid ideig, akutan begyulladnak. A duzzanatot ritkább esetben egyéb - olykor daganatos - betegségek is kiválthatják.

A megnagyobbodott, göbös - olykor érzékeny, fájdalmas - nyirokcsomók jellemzően a nyakon, a hónaljban és az ágyék környékén tapinthatók ki akkor, ha körülbelül két centiméteresre nőnek. Az 1-1,5 centiméternél kisebb csomók általában szabad szemmel nem, csak képalkotó vizsgálattal szűrhetők ki. Előfordulhat krónikus nyirokcsomó-gyulladás is - ami valamilyen szerv gyulladása miatt jelentkezik -, ebben az esetben a duzzanat lelohadása több hétig is eltarthat.

Noha a COVID-19 vírusfertőzés, a nyirokcsomó-duzzanat nem szerepel a betegség hivatalos tünetei között az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szerint - írja a health.com . Ugyanakkor a CDC szerint ez a lista nem tartalmazza a koronavírus összes lehetséges tünetét, csak a leggyakoribbakat és legjellemzőbbeket. Vagyis a gyakorlatban akár nyirokcsomó-duzzanatot is okozhat a koronavírus-fertőzés.

Hogy is van ez?

"Amikor a szerveztünk mondjuk valamilyen légúti fertőzéssel harcol, a nyaki nyirokcsomók megduzzadhatnak" - mondja Thomas Russo fertőzőbetegség-specialista. A COVID-19 egyes betegeknél okozhat duzzadt nyirokcsomókat, de nem azoknál, akiknél a vírusfertőzés enyhe lefolyású - erre az eredményre jutottak két idei, a Lancet orvosi folyóiratban közzétett kutatás szerzői. Megállapították, hogy nyirokcsomó-duzzanat sokkal gyakrabban fordul elő súlyos tüneteket produkáló COVID-19-cel küzdő betegeknél, és a fő nyirokcsomók közül nem a nyakon találhatókat, hanem a mediastinalis - vagyis a két tüdő közötti területen lévő - nyirokcsomókat támadja, amely a szívet, a nyelőcsövet és a légcsövet is magába foglalja.

A COVID-19 fertőzés számos ember életére még az aktívan megjelenő tünetek mellett sincs komoly hatással, sokaknak pedig egyáltalán nincsenek tüneteik. A vírus mégis súlyos nyomokat hagyhat maga után. Részletek!

Hogyan lehet kimutatni a mediastinalis nyirokcsomó-duzzanatot?

"A mediastinalis nyirokcsomók megnagyobbodását nem lehet egy egyszerű háziorvosi vizsgálattal megállapítani" - magyarázza Raymond Casciari tüdőgyógyász. Az ezen a területen lévő elváltozásokat ugyanis csak CT-vizsgálattal lehet kiszűrni. Tehát hiába derült ki a kutatásokból, hogy a COVID-19 egyes betegeknél valóban okozhat nyirokcsomó-duzzanatot, az orvosok ezt szabad szemmel nem fogják észlelni. Ezt erősítette meg Casciari is, aki elmondta, hogy egyetlen, enyhe tünetekkel küzdő koronavírusos páciensénél sem fedezte fel ezt a tünetet, de CT-vizsgálat nélkül még a súlyos szimptómákkal küzdő koronavírusos betegeknél sem lehet megállapítani.

Ennek ellenére felhívják a figyelmet arra, hogy ha valaki nyirokcsomó megnagyobbodást észlel magán, mindenképpen forduljon orvoshoz, mert komoly betegség is állhat a kellemetlen tünet hátterében. (Érdekességképpen, a nyál útján terjedő mononukleózist , vagyis a csókbetegséget okozó vírusfertőzés egyik lehetséges tünete éppen a nyirokcsomók megnagyobbodása.)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli köd néhol csak nehezen oszlik fel, ezt követően viszont napos idő lesz. Csapadék nem alakul ki. Időnként megélénkülő változó irányú szél mellett 18, 25 fokos legmagasabb hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken is marad a frontmentes idő. A nyirkos reggelen a kopásos ízületi panaszok mellett az alacsony hő- és komfortérzet is jellemző lehet, illetve délelőtt most is lehet keringési és vérnyomásproblémákat tapasztalni. A fokozottan érzékenyeknél lehetnek a legintenzívebbek a panaszok. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját a nehezen felismerhető frontérzékenységről! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: