Koronavírus: egy egész osztály karanténba került Szlovéniában

Szlovéniában két hétre házi karanténba kell vonulnia egy egész alsó tagozatos osztálynak, Romániában elmarad a négy legnagyobb zenei fesztivál a koronavírus-járvány miatt, Hovátország pedig hamarosan bejelentheti a járvány végét.

Mutatjuk, milyen jelenleg a helyzet a szomszédban a koronavírus-járvány miatt.

Szlovénia

Két hetes házi karanténba vonultak Maribor egyik általános iskolájának harmadik osztályos tanulói és tanítójuk. Az elkülönítést azt követően rendelték el, hogy kiderült, az egyik kisfiú megfertőződött az új típusú koronavírussal. A gyereknek nem voltak tünetei, de édesanyjánál diagnosztizálták a COVID-19 betegséget, ezért később az egész családot letesztelték - így derült fény a fiú pozitivitására. Az eset miatt azonban nem zárják be az intézményt, hanem szigorú óvintézkedések mellett folytatódik az oktatás. Szlovénia második legnagyobb városában, Mariborban egyébként több mint egy hónapig nem jegyeztek fel új fertőzöttet. Az ország eddig összesen 1475 igazolt esetről és 109 elhunytról adott hírt, május közepén azonban - elsőként az Európai Unióban - hivatalosan is kihirdette a járvány végét.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Szlovénia, koronavírus Szlovákia, koronavírus Szerbia, koronavírus Horvátország, koronavírus Románia, koronavírus Ausztria, koronavírus Ukrajna
Maszkot viselő tanár tart órát egy kranji általános iskolában. Fotó: Getty Images

Horvátország

Tudjuk, hol nem nyaral idén nyáron - kattintson!

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon senki sem fertőződött meg, és nem regisztráltak új halálesetet sem az országban. Így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 2246, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma pedig 103 maradt. Az országban harmadik napja nincs új fertőzött. Az elsőfertőzéshárom hónappal ezelőtti megjelenése óta 2088 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Az aktív fertőzöttek közül 17-en vannak kórházban, közülük 4-en művi lélegeztetésre szorulnak. Bár Zágráb hivatalosan még nem hirdette ki a járvány végét, április végétől és május elejétől - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, majd múlt csütörtökön teljesen megnyitotta határait több uniós ország, köztük Magyarország előtt is. A legfrissebb álláspont szerint csak akkor hirdetik majd ki a koronavírus-járvány végét, ha 14 egymást követő napon nem regisztrálnak új fertőzöttet az országban.

Románia

Romániában országos szerológiai vizsgálatot indítanak, hogy felmérjék a koronavírus-fertőzésen átesett lakosság reális arányát. Több mint 29 ezer, statisztikai mintavételezéssel kiválasztott ember vérmintáját vizsgálják majd meg. A cél az, hogy az átfertőzöttség arányának ismeretében dönthessenek a további járványügyi óvintézkedésekről. A június folyamán kezdődő tömeges tesztelésre 1,6 millió lejt (114 millió forint) különítettek el, eredményeit pedig szeptemberre várják. Emellett azt is bejelentették, hogy idén elmarad a négy legnagyobb romániai zenei fesztivál a koronavírus elleni védekezés érdekében bevezetett korlátozások miatt. A Neversea fesztivált eredetileg július 2-a és 5-e, az Electric Castle-t július 15-e és 19-e, az Untoldot július 30-a és augusztus 2-a, a Summer Wellt pedig augusztus 7-e és 9-e között rendezték volna meg.A románok egyébként eddig 19517 megbetegedésről és 1288 halálesetről számoltak be.

A legfrissebb adatok szerint Ausztriában csaknem 17 ezer koronavírus-fertőzöttet és 669 áldozatot, Ukrajnában több mint 25 ezer beteget és 741 elhunytat, Szerbiában 11 ezer igazolt esetet és 245 halottat, Szlovákiában pedig 1522 megbetegedést és 28 halálesetet regisztráltak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció