+17° - +39°
Nincs front

Koronavírus: durvábban terjed, mint gondoltuk?

HáziPatika

Sok mindent nem tudunk még a koronavírusról. Egy dél-koreai tanulmányból most kiderült, hogy zárt térben körülbelül hatméteres távolságból, akár 5 perc alatt elkaphatjuk.

A COVID-19 járvány terjedésével egyre több információhoz jutunk nemcsak a SARS-CoV-2 vírusról, a tüneteiről, lehetséges szövődményeiről, kezelési módjairól, hanem a megfertőződés körülményeiről is. Egy friss dél-koreai tanulmány készítői nemrégiben arra jutottak, hogy az amerikai járványügyi hivatal (CDC) által eddig javasolt, és biztonságosnak vélt 1,8 méteres távolságtartás zárt térben nem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy elkerüljük a megfertőződést - erről számolt be témával foglalkozó cikkében a Los Angeles Times.

maszkviselés étteremben
A beülős éttermek koronavírus-fertőzés szempontjából rizikós helyek. Fotó: Getty Images

A dél-koreai eset

Lee Ju-hyung dél-koreai epidemiológus az utóbbi hónapokban nagyrészt kerülte a beülős éttermeket, amikor viszont néhány alkalommal mégis ott vacsorázott, mindig magával vitte  szélmérőjét, hogy ellenőrizhesse a beltéri levegő áramlásának sebességét. Ezt azért tartotta fontosnak, mert egy, a kollégáival nyáron végzett kísérlet eredményei óvatossá tették.  A kísérlet során az epidemiológusok modellezték azokat a körülményeket, amelyek akkor álltak fenn, amikor a Dél-korai Jeonju egyik éttermében három vendég elkapta a koronavírust. (Az erről készült ábra itt tekinthető meg). Az eredményeket összegző tanulmány - amelyhez egy aerodinamikára szakosodott mérnök segítségét is kérték - múlt héten jelent meg a Journal of Korean Medical Science folyóiratban.

Lee és csapata a kísérlet során mindent pontosan ugyanúgy helyezett el, mint ahogy az az étteremben volt, június 12-én. A megfertőződött középiskolás diák és egy harmadik vendég, aki szintén elkapta a koronavírust, közvetlenül a mennyezetre szerelt légkondicionálóból érkező levegő útjában ült. Azok, akik háttal voltak a légáramlatnak, nem fertőződtek meg. (A harmadik fertőzött a vírust terjesztő asztalánál foglalt helyet.) A csapat megerősítette, hogy a három betegnél a fertőzést okozó koronavírus genomja megegyezett, ami arra utalt, hogy a vírus ugyanabból a gócpontból származott: mint később kiderült, mindhárman ugyanattól a vendégtől kapták el. 

"Hihetetlen, hogy annak ellenére, hogy az étteremben tartózkodók megfelelő távolságra ültek egymástól, és az asztalokat is szellősen rendezték el, az áramló levegő útjában ülők mind elkapták a SARS-CoV-2 vírust. Afertőzésmintázata azt mutatta, hogy apró cseppek vagy nagyobb aeroszolok útján terjedt: a vendégek arcára szállt, és be is lélegezhették"- magyarázta Linsey Marr, a Virginia Tech környezettechnikai professzora, aki egyébként szerzőként nem vett részt a tanulmányban. Az étteremben mért légsebesség - figyelembe véve, hogy nem volt természetes szellőzés - körülbelül 1m/s volt, ami nagyjából megegyezik egy működő ventilátor által kavart légáramlás sebességével. Az egyik fertőzött, aki több mint 20 lábnyi, azaz nagyjából 6 méternyire ült a koronavírusos vendégtől, öt perc alatt megfertőződött.

Ma már mindenki maszkot visel nyilvános, zárt térben, és gyakran az utcán is, hogy védekezzen a SARS-CoV-2 ellen, lassítva a COVID-19 járvány terjedését. Egyre többször látni kilégzőszelepes maszkokat is, amelyekről azonban tudományos alapossággal elkészített videók bizonyítják, hogy nem lassítják a betegség terjedését. Részletek!

Marr, aki a vírusok levegőben való terjedését tanulmányozza, elmondta, hogy az ötperces időintervallum figyelemre méltó, és arra utal, hogy a koronavírusos beteg által kibocsátott vírus-cseppecskék elég nagyok voltak ahhoz, hogy nagy vírusterhelést okozó mennyiséget hordozzanak, mégis elég kicsik, hogy hat métert tudjanak a levegőben "utazni". Következtetése szerint a megfertőződött diáknak nagyobb vírusmennyiséget kellett kapnia, amelyet valószínűleg 50 mikronos - vagyis igen nagy - méretű aeroszolok szolgáltattak. Mivel erős volt az étteremben a légáramlat, a fertőző vendég és a többiek közötti távolság nem bizonyult biztonságosnak. "Nem véletlen, hogy járvány idején beülni egy étterembe és huzamosabb ideig ott tartózkodva fogyasztani az egyik legkockázatosabb dolog" - hívta fel a figyelmet a veszélyforrásra Marr. (Erre Magyarországon a korlátozások miatt jelenleg nincs lehetőség, de érdemes lesz észben tartani, ha az éttermek ismét kinyitnak.)

A Jeonju-ban történt koronavírus-fertőzések okára, vagyis inkább okozójára kontakt követéssel derült fény. Az eset eleinte azért volt rejtélyes, mert a városban akkor már két hónapja nem  regisztráltak egyetlen fertőzöttet sem. Végül a Dél-Koreában működő digitális platform segítségével - a szakembereknek 10 perc alatt sikerül hozzáférniük a fertőzött személyek hitelkártya-adataihoz és mobiltelefon GPS-adataihoz - kiderült, hogy az étteremben a diáklány rövid ideig egy légtérben tartózkodott egy másik tartományból érkezett koronavírusos nővel. 


Nem véletlen, hogy a tanulmány eredményei aggályokat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a CDC által ajánlott, 1,8 méteres közösségi távolságtartás, és a 15 perces "időkorlát" egy-egy ember közelében elég-e ahhoz, hogy biztonságban legyünk egymástól és elkerülhető legyen a fertőzés átadása. A szerzők éppen ezért a karanténra és az epidemiológiai vizsgálatokra vonatkozó irányelvek frissítését javasolják, hogy ezeket a tényezőket is figyelembe véve hatékonyabban nyomon követhető és megelőzhető legyen a COVID-19 járvány terjedése.

A dél-koreai kutatás eredményei egyébként összecsengenek egy júliusi kínai tanulmányéval, amely egy Guangzhou-beli esetet dolgozott fel. Itt a város egyik éttermében három család fertőződött meg, miután több mint egy órát töltöttek egy légtérben egy koronavírusos vendéggel. A látogatást követően tíz embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje, ők mindannyian a plafonra szerelt légkondicionálóból kiáramló levegő útjában ültek az egymástól körülbelül 2 méterre elhelyezett asztaloknál. Hasonló eset történt augusztusban egy dél-koreai város kávézójában is, ahol egyetlen vendég - ráadásul a galérián ülve - 27 másikat fertőzött meg.  

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+32, +39 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban szerdán délelőtt napos idő lesz, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag