Koronavírus: beleroppan a járványba a brit gazdaság

Legalább 3 évbe telik majd, mire a brit gazdaság ismét eléri a koronavírus-járvány előtti teljesítményét. Egyes aktivitási mutatóknak azonban akár 5 évre is szükségük lehet ugyanehhez - vélik a londoni pénzügyi elemzők.

Bár Magyarországon az elmúlt évben a régiós átlagnál magasabb volt a gazdaság növekedési üteme, most úgy tűnik, hogy országunk gazdaságára a régióhoz képest nagyobb csapást mér a koronavírus-járvány. A részletekért kattintson ide!

A makrogazdasági és költségvetési előrejelzéseket is készítő, független gazdaságkutató intézetként működő OBR azt jósolja, hogy a brit hazai össztermék (GDP) az idei második negyedévben 35 százalékkal zuhan negyedéves összevetésben, de a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások feloldása után ugyanilyen meredek ütemben visszatér korábbi szintjére. A Capital Economics elemzői szerint azonban ilyen tökéletes V alakú pálya csak a tankönyvekben létezik, a valóságban nem. A Capital Economics - saját modellszámításai alapján - arra számít, hogy a brit GDP-érték a második negyedévben 25 százalékkal esik, és 2022 végéig nem is éri el az idei év elején mért szintet.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Nagy-Britannia, koronavírus Egyesült Királyság, koronavírus gazdaság, koronavírus gazdasági hatások, koronavírus korlátozások, koronavírus munkanélküliség
Fertőtlenítik a közterületeket az Egyesült Királyságban. Fotó: Getty Images

Nőni fog a munkanélküliségi ráta

A szakértők szerint szerint a nagy-britanniai munkanélküliségi ráta a jelenlegi 4 százalékról 9 százalék közelébe emelkedik, a háztartások reáljövedelme csaknem 10 százalékkal csökken, és több mint 100 ezer üzleti vállalkozás jut csődbe a koronavírus okozta helyzet miatt. Ezek a hatások viszont a korlátozó intézkedések feloldása után is hosszú ideig szűkítik majd a brit háztartások és az üzleti vállalkozások kiadási mozgásterét - hangsúlyozzák a cég londoni elemzői.

A Capital Economics számításai szerint ebben a környezetben a brit háztartási kiadások és a beruházások értéke még három év múlva is csaknem 10 százalékkal elmaradhat a koronavírus-válság előtti szinttől, és akár 2025 végéig is eltarthat, mire ez a két aktivitási mutató újból eléri a legutóbb mért csúcsot.

A mellrákos tapasztalata segítette koronavírus-fertőzése elfogadásában Rita Wilsont - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: