Koronavírus: az elhunytak teste is fertőzhet

Egy friss tanulmány szerint az új típusú koronavírus az érintett halála után is fertőzhet, azt azonban egyelőre nem tudják, a kórokozó pontosan meddig maradhat fertőzőképes az elhunyt testében.

Így öli meg a szappan a koronavírust A koronavírus légúti megbetegedés, ezért a köhögés és tüsszentés révén elszabadulófertőzésnyálcseppekkel terjed. Ha nem is tüsszentünk rá valakire, de nem akadályozzuk meg (például) zsebkendővel a cseppek szétszóródását, a vírusok különböző felületeken landolhatnak. Ha valaki megérinti ezeket, nagy eséllyel megfertőződhet. A kézmosás azonban segít. Részletesen leírjuk, hogy miért.

A Journal of Forensic and Legal Medicine április 11-én online közzétett tanulmányából kiderült: valószínűsíthető, hogy egy bangkoki törvényszéki orvos egy fertőzött elhunyttól kapta el a koronavírust. Mivel a szervezete nem tudta legyőzni a COVID-19-et, a szakember később belehalt a betegségbe.

Március 19-én, a tanulmány írásakor Thaiföldön mindösszesen 272 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A kutatók azonban hangsúlyozták, az esetek többségét külföldről hozták be, így nem valószínű, hogy a törvényszéki orvos valahol a munkahelyén kívül vagy a kórház egyik betegétől kapta volna el a kórokozót.

Koronavírus: az elhunytak teste is fertőzhet.
Koronavírus: az elhunytak teste is fertőzhet.

Azt egyelőre nem tudják, meddig fertőzhet

Dr. Otto Yang professzor azt mondja, nem meglepő, hogy egy nemrég elhunyt COVID-19-páciens teste fertőzhet. "A holttestek órákig, de akár napokig is fertőzhetnek" - szögezte le. Azt azonban még nem tudták megállapítani, a kórokozó pontosan meddig maradhat fertőzőképes az elhunytban.

A történtek fényében a kutatók azt ajánlják, ha a törvényszéki orvosok koronavírus-fertőzésben elhunyt áldozattal érintkeznek, tegyenek meg bizonyos óvintézkedéseket. Célszerű védőfelszerelést viselniük, amibe beletartozik a védőruha, a kesztyű, a maszk, a védőszemüveg és a sapka is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egyébként általánosságban elmondható, hogy a legtöbb kórokozó nem képes elég ideig túlélni ahhoz, hogy a halál után megfertőzzön másokat. "Az emberi maradványok csak néhány különleges esetben, például kolera vagy vérzéses lázat okozó kórok esetén jelenthetnek kockázatot."

Forrás: livescience.com

Hatásosnak tűnő gyógyszert találtak a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső