Koronavírus: a túlsúlyos gyerekekre veszélyesebb

Egyre több hazai kórházból jelzik, hogy nő a koronavírus-fertőzéssel ápolt gyerekek száma, és egyre több a súlyos eset is, főként a túlsúlyos serdülők körében.

A túlsúlyos gyerekek között többen vannak, akik kórházi kezelésre és lélegeztetésre szorulnak a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt. Ez tehát jól jelzi, hogy megfertőződés esetén a kiskorúaknál is az elhízás jelenti az egyik legnagyobb kockázati tényezőt.

Lélegeztetésre is szükségük lehet

Koronavírus: gyerekek is eljuthatnak a lélegeztetőgépig - kattintson!

Vannak, akik csak egy maszkon át kapnak plusz oxigént, a súlyosabb állapotban lévő, sokszervi gyulladással küzdő betegek azonban már intenzív osztályra, és sok esetben lélegeztetőgépre kerülnek - mondta el Velkey György, a Bethesda Gyerekkórház igazgatója az RTL Klub Híradójának. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Havasi Katalin pedig arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány elmúlt egy éve alatt nagyjából 100 gyermek szorult lélegeztetésre Magyarországon a fertőzés miatt.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
Nő a koronavírus-fertőzéssel kórházban ápolt gyerekek száma.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Mielőbb oltani kellene őket is

Azonban nemcsak a súlyproblémák, hanem egyes krónikus betegségek is növelik a kórházi kezelés és a súlyos COVID-19 rizikóját a gyerekeknél. A gyermekorvosok épp ezért arra kérik Müller Cecília országos tisztifőorvost és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy a krónikus beteg gyerekeket vegyék előre az oltási sorrendben - legalább a 16 éven felülieket. A 16-18 évesek ugyanis - az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye alapján - a Pfizer-vakcinát már megkaphatnák.

Főként a cukorbeteg, szívbeteg, szívműtött és tüdőbeteg kiskorúakat kellene mielőbb beoltani, ám addig is nagyon fontos lenne, hogy legalább a beteg gyerekek családtagjai megkapják az új típusú koronavírus elleni vakcinát - véli Havasi Katalin. Az így kialakuló, úgynevezett "fészekimmunitás" miatt ugyanis nagyobb biztonságban lehetnek a beteg gyermekek.

Szlávik: amíg nincs nyájimmunitás, addig vigyázni kell - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)