Koronavírus: a szomszédban is mérlegelik a harmadik oltást

A tervek szerint már szeptemberben nagyszabású kutatás indul Szlovákiában a lakosság COVID-19 elleni védettségének felmérése céljából. A vizsgálat eredményei megalapozhatják a harmadik oltás bevezetését.

Magyarországon eddig 266 ezren vették fel az augusztus óta elérhető harmadik oltást COVID-19 ellen.

"A kutatás célja, hogy kiderítse, a beoltott vagy oltatlan személyek, illetve azok, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, milyen mértékben védettek a COVID-19-cel szemben" - írja Kiss Balázs, az InfoRádió pozsonyi tudósítója. A cikk szerint Vladimír Lengvarsky, a szlovák egészségügyi minisztérium tárcavezetője úgy véli, fontos számba venni az emlékeztető oltással kapcsolatos lehetőségeket, és az őszi felmérés eredményei alapján születhet döntés, hogy pontosan kik és milyen kritériumok mentén kaphatnak harmadik vakcinadózist.

Szlovákiában előbb felmérik a lakosság védettségét, mielőtt döntenének a harmadik oltás kérdésében
Szlovákiában előbb felmérik a lakosság védettségét, mielőtt döntenének a harmadik oltás kérdésében. Fotó: Getty Images

Eközben Boris Klempa, a Szlovák Tudományos Akadémia Virológiai Intézetének kutatója a harmadik oltás mihamarabbi jóváhagyását szorgalmazza. A szakember sem tartja ugyanakkor indokoltnak, hogy mindenkit automatikusan beoltsanak. Ehelyett úgy foglalt állást, inkább az orvosokra kellene bízni, hogy megítéljék, legyengült immunrendszerű vagy más okból súlyosan veszélyeztetett pácienseik közül kiknek ajánlják a védettség felfrissítését.

Szlovákiában a jövő héttől immár 14 járást sorolnak a fertőzéskockázat szempontjából éberségi fázisba a korábbi 9 helyett. Az érintett járásokban szigorodnak a járványügyi szabályok, így például jelentős korlátozások vonatkoznak a tömegrendezvényekre, éttermekre, fitnesz- és wellnessközpontokra, továbbá az esküvőkre és halotti torokra.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint lelkiismeretlenség, hogy egyes országokban már az emlékeztető oltást adják be, amikor a világ más részein még az emberek nagy része védtelen a COVID-19-cel szemben .

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: