Koronavírus: a nyaralási szezon veszélye

A koronavírus-járvány fellángolásának veszélyét hordozza magában a nyaralási szezon a kórokozó behurcolásának kockázata miatt - emelte ki Helge Braun, a német kancelláriaminiszter azzal kapcsolatban, hogy Németország 26 ország esetében visszavonja az utazástól eltanácsoló figyelmeztetését.

Koronavírus: újabb határok nyílnak meg Európában - kattintson a részletekért!

Az eddig bejelentett döntések alapján Németország 26 országot vesz le azon államok listájáról, ahová nem javasolt beutazni német állampolgároknak. A 26 ország közé tartozik valamennyi EU-s tagállam, kivéve Spanyolországot, Svédországot és Finnországot, mert ezekben még beutazási korlátozások vannak érvényben. Az uniós társországok mellett Izland, Liechtenstein és Svájc is lekerül a listáról. Az országok besorolása viszont a koronavírus-helyzettől függően még változhat. Az utazástól eltanácsoló figyelmeztetést akkor adnak ki ismét, ha az adott országban 100 ezer lakosonként meghaladja az 50-et az utóbbi hét napon regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Németország, koronavírus nyár, koronavírus nyaralás, koronavírus utazás koronavírus turizmus, koronavírus korlátozások feloldása
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Németország, koronavírus nyár, koronavírus nyaralás, koronavírus utazás koronavírus turizmus, koronavírus korlátozások feloldása

Nagy a kockázat

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeintung (FAS) című vasárnapi lap összeállítása szerint azonban a vezető német politikusok körében igen erős az aggodalom, hogy a határokon átívelő nemzetközi mobilitás élénkülése miatt ismét kicsúszhat a járványhelyzet a hatóságok ellenőrzése alól, és megint meredek emelkedésnek indulhat a koronavírus-fertőzések száma. Ezt pedig csak újabb szigorú korlátozó intézkedésekkel, a társadalom és a gazdaság életét megbénító korlátozásokkal lehet megállítani.

A nyaralók a fertőzött területekről hazaérkezve az egész országban "szétteríthetik" a vírust, aminek hatására nagyon gyorsan ismét olyan helyzetbe kerülhetünk, amelyben szövetségi szintű lépéseket kell tenni - vélekedett a kancelláriaminiszter. Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) németországi elterjedéséhez egyébként döntően hozzájárultak a téli szünetben tett ausztriai és olaszországi síutak alatt történt fertőzések. A kormány legfőbb célja, hogy ez többé ne fordulhasson elő, ezért előnyös, hogy éppen a nyaralási szezon kezdetére készült el a kormány úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazása - fűzte hozzá Helge Braun.

Az alkalmazás előnyei

Az alkalmazás figyelmezteti a felhasználót, ha fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba került egy regisztrált koronavírus-fertőzöttel. Az alkalmazást az első tervek szerint már áprilisban be kellett volna vezetni, de az adatvédelmi kérdések körüli viták miatt elhúzódott a fejlesztés. A kormány végül szakított is a viták miatt megosztottá vált fejlesztői közösséggel, és két új partnert, a Deutsche Telekom távközlési és az SAP szoftverfejlsztő óriáscéget bízta meg a munkával. Sajtóértesülések szerint kedden mutatják be az alkalmazást, és egy nagyszabású ismeretterjesztő, népszerűsítő kampánnyal igyekeznek majd minél több németet rávenni letöltésére és használatára.

A koronavírus-járvány előtt egyébként a németeket az utazás világbajnokaiként tartották számon. Az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozások szövetségéhez (DRV) tartozó cégek szolgáltatásait tavaly 55,2 millió ügyfél vette igénybe. Az utak 73,6 százaléka külföldi, 26,4 százaléka pedig belföldi volt. A szervezett és a nem szervezett utakat együttvéve a német turisták tavaly 82,7 milliárd eurót - mintegy 29 ezer milliárd forintot - költöttek el külföldön.

Németországban továbbra is alacsony a napi új fertőzések száma az áprilisi csúcshoz képest, amikor még naponta 5-6 ezer ember szervezetében mutatták ki a koronavírust. A legfrissebb adatok szerint eddig több mint 187 ezer igazolt esetről és 8801 áldozatról tudnak a németek, a gyógyultak száma pedig meghaladta a 172 ezret. Az aktív fertőzöttek száma ezek alapján 6200 körül van a 83,1 milliós országban.

1500 kilométert sétált a karantén alatt otthonában egy belga férfi - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés