Koronavírus: a kannabisz így védhet a fertőzéstől

A kender (Cannabis sativa) két vegyülete elősegítheti az új típusú koronavírus-fertőzés megelőzését azáltal, hogy meggátolják, hogy a kórokozó behatoljon az emberi sejtekbe - derült ki amerikai kutatók egy friss tanulmányából.

A COVID-19 elleni védőoltások a szoptató anyák tejére is kihatással lehetnek.

Összefoglalóan kannabinoidnak hívunk számos olyan vegyületet, amely a központi idegrendszer és néhány egyéb szövet specifikus receptorain keresztül hatással van az emberi szervezetre. Számos ilyen vegyületet termelnek egyes növények is, a kender például száznál is többfélét. Mint azt a Forbes megírta, az Oregoni Állami Egyetem szakembereinek kutatásai szerint a kender két kannabinoid vegyülete, a kannabigerolsav (CBGA) és a kannabidiolsav (CBDA) képes lehet az új koronavírus (SARS-CoV-2) tüskefehérjéjéhez kötődve meggátolni, hogy a vírus behatoljon az ember sejtekbe, ezáltal pedig fertőzést váltson ki.

A kender két kannabinoidja segítheti a koronavírus-fertőzés megelőzését
A kender két kannabinoidja segítheti a koronavírus-fertőzés megelőzését. Fotó: Getty Images

"Ezek a kannabinoidok - akár izolált formában, akár kenderkivonatban - szájon át bevéve is jól hasznosulnak, biztonságos humán alkalmazásuk pedig hosszú történelemre tekint vissza. Emellett megvan bennük a potenciál, hogy megelőzzék a SARS-CoV-2 okozta fertőzést, vagy kezeljék azt" - írták a kutatók a Journal of Natural Products című folyóiratban közzétett tanulmányuk bevezetőjében.

Richard van Breemen, a kutatás vezetője elmondása szerint a vizsgált kannabinoidok kifejezetten gyakoriak és könnyen hozzáférhetőek. "Ezek a kannabinoidsavak nagy mennyiségben megtalálhatók a kenderben és számos kenderkivonatban. Alkalmazásukra nem vonatkoznak olyan korlátozások, mint például a tetrahidrokannabinoléra (THC), a marihuána pszichoaktív összetevőjére, hiszen biztonsági profiljuk kifejezetten jó az embereknél" - tette hozzá.

A CBGA és CBDA által megkötött tüskefehérje pontosan ugyanaz a része a vírusnak, mint amely a COVID-19 elleni védőoltások és az antitestkezelések célpontjául is szolgál. "Valójában afertőzésés a vírusreplikációs ciklus bármely része potenciális célpont lehet az antivirális beavatkozások számára. A tüskefehérje receptorkötő doménje és az emberi sejteken felszínén lévő ACE2-receptor közötti kapcsolat viszont egy kritikus pontot jelent ebben a ciklusban" - magyarázta van Breeman. Kifejtette, a két kannabinoid a tüskefehérjéhez kötődve ellehetetleníti, hogy az az ACE2-enzimhez kötődjön, amely a tüdő és egyéb belső szervek endothel sejtjeinek külső membránján nagy számban megtalálható.

Bár a témában további kutatásokra lesz szükség a jövőben, van Breemen szerint tanulmányuk igazolta, hogy a kannabinoidokból kifejleszthetők olyan gyógyszerek, amelyek segíthetik a COVID-19 megelőzését vagy kezelését. Annál is inkább, mert a kutatási eredmények alapján a CBGA és a CBDA a koronavírus alfa és béta variánsa ellen egyaránt hatékony, ahogy a kutatók reményei szerint a mára kialakult egyéb és a jövőbeni vírusváltozatokkal szemben is azok lehetnek.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)