Koronavírus: a kannabisz így védhet a fertőzéstől

A kender (Cannabis sativa) két vegyülete elősegítheti az új típusú koronavírus-fertőzés megelőzését azáltal, hogy meggátolják, hogy a kórokozó behatoljon az emberi sejtekbe - derült ki amerikai kutatók egy friss tanulmányából.

A COVID-19 elleni védőoltások a szoptató anyák tejére is kihatással lehetnek.

Összefoglalóan kannabinoidnak hívunk számos olyan vegyületet, amely a központi idegrendszer és néhány egyéb szövet specifikus receptorain keresztül hatással van az emberi szervezetre. Számos ilyen vegyületet termelnek egyes növények is, a kender például száznál is többfélét. Mint azt a Forbes megírta, az Oregoni Állami Egyetem szakembereinek kutatásai szerint a kender két kannabinoid vegyülete, a kannabigerolsav (CBGA) és a kannabidiolsav (CBDA) képes lehet az új koronavírus (SARS-CoV-2) tüskefehérjéjéhez kötődve meggátolni, hogy a vírus behatoljon az ember sejtekbe, ezáltal pedig fertőzést váltson ki.

A kender két kannabinoidja segítheti a koronavírus-fertőzés megelőzését
A kender két kannabinoidja segítheti a koronavírus-fertőzés megelőzését. Fotó: Getty Images

"Ezek a kannabinoidok - akár izolált formában, akár kenderkivonatban - szájon át bevéve is jól hasznosulnak, biztonságos humán alkalmazásuk pedig hosszú történelemre tekint vissza. Emellett megvan bennük a potenciál, hogy megelőzzék a SARS-CoV-2 okozta fertőzést, vagy kezeljék azt" - írták a kutatók a Journal of Natural Products című folyóiratban közzétett tanulmányuk bevezetőjében.

Richard van Breemen, a kutatás vezetője elmondása szerint a vizsgált kannabinoidok kifejezetten gyakoriak és könnyen hozzáférhetőek. "Ezek a kannabinoidsavak nagy mennyiségben megtalálhatók a kenderben és számos kenderkivonatban. Alkalmazásukra nem vonatkoznak olyan korlátozások, mint például a tetrahidrokannabinoléra (THC), a marihuána pszichoaktív összetevőjére, hiszen biztonsági profiljuk kifejezetten jó az embereknél" - tette hozzá.

A CBGA és CBDA által megkötött tüskefehérje pontosan ugyanaz a része a vírusnak, mint amely a COVID-19 elleni védőoltások és az antitestkezelések célpontjául is szolgál. "Valójában afertőzésés a vírusreplikációs ciklus bármely része potenciális célpont lehet az antivirális beavatkozások számára. A tüskefehérje receptorkötő doménje és az emberi sejteken felszínén lévő ACE2-receptor közötti kapcsolat viszont egy kritikus pontot jelent ebben a ciklusban" - magyarázta van Breeman. Kifejtette, a két kannabinoid a tüskefehérjéhez kötődve ellehetetleníti, hogy az az ACE2-enzimhez kötődjön, amely a tüdő és egyéb belső szervek endothel sejtjeinek külső membránján nagy számban megtalálható.

Bár a témában további kutatásokra lesz szükség a jövőben, van Breemen szerint tanulmányuk igazolta, hogy a kannabinoidokból kifejleszthetők olyan gyógyszerek, amelyek segíthetik a COVID-19 megelőzését vagy kezelését. Annál is inkább, mert a kutatási eredmények alapján a CBGA és a CBDA a koronavírus alfa és béta variánsa ellen egyaránt hatékony, ahogy a kutatók reményei szerint a mára kialakult egyéb és a jövőbeni vírusváltozatokkal szemben is azok lehetnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső