Koronavírus: a hegyekben vakációzhatnak az olaszok

Meghaladta a 22 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban - közölte csütörtök esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság.

Európa jelenleg a vihar szemében van - figyelmeztetett Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója, aki szerint korai még enyhíteni a járvány miatt elrendelt korlátozásokon. Részletek itt.

Az olaszországi halottak száma napról napra kisebb mértékben emelkedik: az elmúlt 24 órában 525-en vesztették életüket, szemben az egy nappal korábbi 578 és a keddi 602 áldozattal. Az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma 1189-cel emelkedett az utóbbi egy nap alatt, így - a gyógyultakat és halottakat is beleszámolva - a diagnosztizált fertőzöttek száma a járvány olaszországi megjelenése óta immár megközelítette a 169 ezret.

koronavírus, COVID-19, Nápoly, Olaszország
A remény jelentésű angol szót írták ki egy nápolyi szálloda kivilágított ablakaival április 15-én. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Tizenharmadik napja csökken a kórházban és az intenzív osztályokon levők száma: a betegeknek már 72 százaléka nem szorul kórházi ellátásra, az olaszországi intenzív osztályokon kezeltek száma 2936-ra csökkent, ami március 21. óta a legalacsonyabb adat. A gyógyultak száma meghaladja a 40 ezret. A gócpont Lombardiában egy nap alatt 941 fertőzöttet diagnosztizáltak, illetve 231-en haltak meg. Lombardia bejelentette, hogy május 4-től újra tervezi indítani a termelési ágazatot, ahogy szintén ettől a dátumtól visszatérne a mindennapi élethez Szicília is.

Silvio Brusaferro a Közegészségügyi Hivatal (Iss) vezetője hangsúlyozta, hogy az újraindulást "nagyon óvatosan, lépésről lépésre" kell kivitelezni. Kiemelte, hogy Lombardiában majdnem két hónap alatt sem sikerült lenullázni a fertőzöttek számát: "a vírus még itt van közöttünk, nem tűnt el" - jelentette ki. Hozzátette, Olaszországban a járvány három sebességgel halad: nagyon lassú a terjedési üteme délen, közepes a közép-olaszországi régiókban, erőteljesebb északon. Úgy vélte, hogy az olaszok 90 százaléka még nem menekült meg a járványtól. Arra a kérdésre, hogy hova mehetnek vakációzni az olaszok, Brusaferro úgy válaszolt: idén nyáron "a Dolomitokon egyedül mászhatunk hegyet, de az emberekkel teli strandokat el kell kerülni".

Mit tehet, aki a járvány következtében elvesztette a munkahelyét? Cikkében az nlc.hu részletes útmutatóval szolgál ilyen helyzetekre.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció