Koronavírus: a hatósági karantén szabályai

Az otthoni karantén lehet önkéntes vagy járványügyi hatóság által elrendelt - ez utóbbi a hatósági házi karantén. Csütörtöktől már a hatósági karanténra vonatkozó adatokat is közlik a koronavirus.gov.hu honlapon.

Magyarország már a csoportos megbetegedések szakaszánál tart. A koronavírus-járvány ezen szakaszában már az otthoni karantén a jellemző, nem pedig a kórházi karantén. Kórházba már csak azok az igazolt koronavírus-fertőzöttek kerülnek, akiknek olyan súlyos tüneteik vannak, hogy kórházi ellátást igényelnek - olvasható a koronavírus.gov.hu-n. Az oldalon a naponta frissülő adatok között már a hatósági házi karantén alatt lévők számát is nyomon követhetjük.

koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus hírek, koronavírus karantén, koronavírus hatósági házi karantén
Hatósági felirat egy megfigyelés alatt álló személy lakásának ajtaján Salgótarjánban.Fotó: MTI/Komka Péter

Milyen szabályok érvényesek?

Orbán: 500 ezer forint plusz az egészégügyi dolgozóknak - olvassa el a részleteket!

Akit a koronavírus-járvány idején hatósági házi karanténra köteleznek, az 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni, vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra köteles egy hatósági feliratot kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség rendszeresen ellenőrzi. Ha valaki megszegi a karantén szabályait, az bűncselekményt követ el - hívja fel a figyelmet a közlemény.

A hatósági házi karanténra kötelezett személy köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközeit, textíliáit használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni. Koronavírus-fertőzésre utaló légúti tünetek megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy az ügyeletes orvost telefonon értesíteni, és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

Az önkormányzat segít

A hatósági házi karanténra kijelölt személy postást, áruszállítót és ételszállítót továbbra is fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt. Ezek az esetek ugyanis nem számítanak szoros kontaktusnak, tehát nem jelentenek kockázatot a koronavírus terjedése szempontjából. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is. Aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget. A frissített adatok szerint jelenleg 11399-en vannak hatósági házi karanténban Magyarországon.

Szobakarantén van több magyar idősotthonban, mert ha egy ilyen intézménybe bejut a koronavírus, annak nagyon veszélyes következménye lehet. Olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)