Koronavírus: a Google így ellenőriz

A legnépszerűbb webes keresőhöz kapcsolódó vállalat bejelentette, hogy a járvány visszaszorításának céljából a felhasználóktól begyűjtött lokációs adatok alapján országonként statisztikákat készít arról, hol mennyire tartja be a lakosság a kijárási korlátozásokat.

Az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourova tegnap szólította fel a Google-t, hogy a vállalat osszon meg több rendelkezésére álló adatot a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében. Ezenkívül kritikával illette a techcéget, amiért nem tettek meg többet azért, hogy visszaszorítsák az álhírek terjedését. Nem tudni, hogy erre válaszul, vagy ettől függetlenül, de tény, hogy ma a Google bejelentett egy új szolgáltatást, amivel területenkénti leosztásban látható, merre és mennyit mozog a lakosság a járvány előtti időszakhoz képest.

Ez az eredménye a kínai korlátozásoknak Több mint 700 ezer koronavírus-fertőzést akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal - állapította megy egy nemzetközi tanulmány. Részleteket itt olvashat.

A statisztikákat a Google Maps és más hasonló, a felhasználó lokációját megosztó alkalmazások adataiból készítik el, mindezt úgy, hogy ígéretük szerint minden érvényes adatvédelmi irányelvet betartanak. A tervek szerint 2-3 napos eltéréssel frissítek majd az oldalt, az elsőként közzétett összesítések pedig a március 29-ei helyzetet vetik össze az elmúlt 5 hét átlagával. 130 ország felhasználóinak mozgását elemezték, azokat pedig lebontották különböző kategóriákra, így megnézhetjük, hogy mennyien járnak a parkokba, üzletekbe, gyógyszertárakba, lakóövezetekbe, munkahelyekre, szórakozóhelyekre és közlekedési állomásokra.

Londonban is kiürültek az utcák. Fotó: Getty Images
Londonban is kiürültek az utcák. Fotó: Getty Images

Ez a helyzet Magyarországon

A magyarországi adatokból kiolvasható, hogy a korábbiakhoz képest az üzletekben, szórakozóhelyeken és éttermekben kétharmadával kevesebben fordulnak meg, de az élelmiszerboltokban és patikákban és majdnem felével csökkent a forgalom. A parkokban viszont mindössze 7 százalékkal mentek kevesebben a Google statisztikái szerint.

A cég közleménye szerint ezzel az új szolgáltatással egyrészt az országok döntéshozóinak szeretnének információt adni, hogy jobban lássák, mennyire hatásosak a szociális távolságtartásra irányuló intézkedések, esetleg hol kéne szigorítaniuk. Másrészt az egyéneknek is hasznos lehet böngészni az adatokat, mert világosan kiderülhet számukra, hol találhatóak azok a helyek, amelyeket továbbra is sokan látogatnak, és ezáltal ott magasabb lehet a fertőzésveszély.

Forrás: BBC

Társportálunk, az nlc.hu utánajárt, hogy hol és mennyiért lehet magánúton koronavírustesztet végeztetni. Ha kíváncsi rá, olvassa el cikküket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció