Koronavírus: a dél-afrikai mutáns is elérte Magyarországot

Már az új típusú koronavírus dél-afrikai variánsa is megjelent Magyarországon, ez pedig újabb aggodalmakat szül. Ez a mutáns ugyanis nehezebben kezelhető, ellenállóbb, és a korábban már felgyógyultakat is könnyedén megfertőzheti - hangzott el a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

A hazai koronavírus-járvány kapcsán az utóbbi napokban kedvezőtlen változásokat és dinamikusan növekvő adatokat láthattunk. Az emelkedésért valószínűleg az új vírusmutánsok felelősek - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A brit mutáns is feladja a leckét

A szakember ismertetése szerint a brit koronavírus-változat sokkal ragályosabb, a fertőzőképes időszaka hosszabb, valamint tovább tart a lábadozási ideje is és jobban elhúzódnak a tünetek. Ráadásul nagyobb eséllyel okoz komoly lefolyású betegséget is.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
Egy idős férfit oltanak be a Szent Margit Kórház oltópontján. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nagyon fontos a védekezés

Orbán: "csupa rossz hírem van" - részletek!

Épp a súlyos betegek és az elhunytak számának csökkentése érdekében van kifejezetten nagy jelentősége a védőoltás nyújtotta védelemnek - hangsúlyozta Müller Cecília. Hozzátette ugyanakkor, hogy amíg nem tudnak megfelelő számú embert immunizálni az új típusú koronavírus okozta betegség ellen, addig emlékeznünk kell a "klasszikus" szabályokra, amelyeket tavaly tavasz óta hangoztat az operatív törzs.

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy az operatív törzs megkezdte az utazási szabályok szigorításával kapcsolatos egyeztetést. A készenlét megerősítésének célja az, hogy megakadályozzuk az újabb koronavírus-mutánsok bejutását az országba. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt.

Koronavírus: kiderült, mikor jön a magyar vakcina - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: