Koronavírus: a dél-afrikai mutáns is elérte Magyarországot

Már az új típusú koronavírus dél-afrikai variánsa is megjelent Magyarországon, ez pedig újabb aggodalmakat szül. Ez a mutáns ugyanis nehezebben kezelhető, ellenállóbb, és a korábban már felgyógyultakat is könnyedén megfertőzheti - hangzott el a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

A hazai koronavírus-járvány kapcsán az utóbbi napokban kedvezőtlen változásokat és dinamikusan növekvő adatokat láthattunk. Az emelkedésért valószínűleg az új vírusmutánsok felelősek - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A brit mutáns is feladja a leckét

A szakember ismertetése szerint a brit koronavírus-változat sokkal ragályosabb, a fertőzőképes időszaka hosszabb, valamint tovább tart a lábadozási ideje is és jobban elhúzódnak a tünetek. Ráadásul nagyobb eséllyel okoz komoly lefolyású betegséget is.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
Egy idős férfit oltanak be a Szent Margit Kórház oltópontján. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nagyon fontos a védekezés

Orbán: "csupa rossz hírem van" - részletek!

Épp a súlyos betegek és az elhunytak számának csökkentése érdekében van kifejezetten nagy jelentősége a védőoltás nyújtotta védelemnek - hangsúlyozta Müller Cecília. Hozzátette ugyanakkor, hogy amíg nem tudnak megfelelő számú embert immunizálni az új típusú koronavírus okozta betegség ellen, addig emlékeznünk kell a "klasszikus" szabályokra, amelyeket tavaly tavasz óta hangoztat az operatív törzs.

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy az operatív törzs megkezdte az utazási szabályok szigorításával kapcsolatos egyeztetést. A készenlét megerősítésének célja az, hogy megakadályozzuk az újabb koronavírus-mutánsok bejutását az országba. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt.

Koronavírus: kiderült, mikor jön a magyar vakcina - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: