Koronavírus: a BCG-oltás szerepe

Enyhébbnek tűnik a koronavírus-járvány lefolyása azokban az országokban, ahol a BCG-oltást már évtizedekkel ezelőtt kötelezővé tették - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.

Több helyen - például Ausztráliában - is vizsgálják az összefüggést a tuberkulózis ellen védő BCG-oltás és a koronavírus-járvány enyhébb lefolyása között.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus-járvány, koronavírus oltás, koronavírus védekezés, koronavírus megelőzés
Összefüggés lehet a BCG-oltás és a koronavírus-járvány lefolyása között.Fotó: Getty Images

Itthon is folynak a vizsgálatok

Koronavírus: a BCG-oltás védőhatását vizsgálják - kattintson a részletekért!

Magyarországon is folyik egy olyan vizsgálat, amelyben a koronavírussal foglalkozó egészségügyi dolgozókat újraoltják BCG-vakcinával, és megnézik, megvédi-e őket a koronavírus okozta betegség súlyos lefolyása ellen - ismertette Szlávik. Mivel azonban a járvány Magyarországon már lecsengőben van, nem tudni, lesz-e eredménye a kutatásnak. Egy esetleges második hullám esetén azonban feltehetően kiderül, hogy a beoltott egészségügyi dolgozók megfertőződnek-e vagy sem - tette hozzá.

Még nincs vége járványnak

A szakember szerint egy átlagos koronavírus-fertőzött, aki 1-2 napig lázas, majd kicsit köhög, az 5-10 nap alatt túlesik betegségen. Azonban azoknál az embereknél, akiknek gyakran többféle alapbetegségük is van - és általában az idősebb korosztályokba tartoznak -, a betegség lefolyása lassú és nehezen kezelhető, ezért ők sokszor 3-4 hetet, vagy akár még többet is kórházban töltenek.

A főorvos elmondta, kórházukban jelenleg is több mint 50 koronavírusos beteget kezelnek, és 10 feletti az intenzív osztályon fekvők száma, ami azt mutatja, hogy a járványnak még nincs vége.

Koronavírus: alig jutott haza Kubából két magyar - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)