Koronavírus: 6 milliárd eurót gyűjtöttek a vakcinára

Az Európai Bizottság (EB) közreműködésével szervezett online adományozói konferencián 6,16 milliárd euró gyűlt össze a koronavírus elleni oltóanyagra.

A brüsszeli testület a Global Citizen jótékonysági mozgalommal együtt kezdeményezte a világszintű eseményt, amelynek az volt a célja, hogy finanszírozási alapot teremtsen a koronavírussal összefüggő gyógyszer- és vakcinakutatásokra. A bizottság 4,9 milliárd eurós felajánlását a rendezvény fővédnökeként Ursula von der Leyen elnök jelentette be, aki egyben azt mondta, az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy az emberiség a lehető leghamarabb megfizethető oltóanyaghoz jusson. Úgy fogalmazott, hogy a bizottság feladata az oltóanyagok kifejlesztése után az, hogy meggyőzzel a magas jövedelmű országokat, hogy vásároljanak annyi vakcinát, amennyiből az alacsony jövedelmű fejlődő országokat is támogatni tudják.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus oltás, koronavírus védőoltás, koronavírus vakcina, koronavírus oltóanyag
Több mint 6 milliárd eurót gyűjtöttek össze a vakcinára. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Összefogás a közös célért

Koronavírus: túl sokat várunk az első vakcináktól - a részletekért kattintson ide!

Amikor egy igazán hatékony oltóanyag rendelkezésre áll az új típusú koronavírus ellen, akkor a világ vezetőinek erkölcsi kötelességük, hogy azt minden ember számára hozzáférhetővé tegyék - vélekedett Boris Johnson brit miniszterelnök. Ezzel Emmanuel Macron francia elnök is egyetért. Ő úgy fogalmazott, hogy az önző megközelítést el kell utasítani, és együttes erővel kell megoldást megtalálni. "A járvány azt is megmutatta, hogy létezik európai szolidaritás, és hogy a multilateralizmus és a globális partnerség kulcsfontosságú a járvány legyőzésében" - fűzte hozzá Giuseppe Conte olasz elnök, akinek hazáját az Európai Unióban a legnagyobb mértékben sújtotta a koronavírus-járvány.

Az Egyesült Államok is beszállt

Az adománygyűjtéshez az Európai Unió után az Egyesült Államok járult hozzá a legnagyobb összeggel, 545 millió amerikai dollárral. Németország pedig 383 millió eurót adományozott a cél elérése érdekében. "Az erőfeszítéseket tovább kell folytatni" - jegyezte meg Angela Merkel német kancellár.

Az EB egyébként május 4-én szervezte meg az első nemzetközi online adományozói konferenciáját, amelyen 7,4 milliárd euró gyűlt össze a koronavírus-járvány elleni küzdelemre - mindenekelőtt oltóanyag, továbbá egyéb gyógyszerek kifejlesztésére, valamint tesztelésre.

Rosszabb lett a levegő Budapesten, mint a koronavírus-járvány előtt volt - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: