Koronavírus: 130 fertőzött a fővárosi idősotthonban

Minden koronavírus-fertőzött embert kórházba szállítanak a fővárosi Pesti úti idősek otthonából - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos csütörtök délután.

A kormány határozatlan időre meghosszabbította a kijárási korlátozást Magyarországon. Részletek itt.

A maximális biztonságra törekedve azokat is elszállítják, akik esetleg még nem mutatják a betegség tüneteit, de a későbbiekben megbetegedhetnek. Müller Cecília csütörtökön személyesen kereste fel az idősotthont, és elrendelte az egyes munkakörökhöz kapcsolódó tudás megújítását, mert úgy véli, hogy ebben a helyzetben feltétlenül szükséges feleleveníteni az ismereteket, azokat az aktuális járványügyi helyzethez szabni.

koronavírus, COVID-19, Budapest, Pesti úti idősotthon
koronavírus, COVID-19, Budapest, Pesti úti idősotthon

A tisztifőorvos előírta azt is, hogy az otthonban maradtakat folyamatosan monitorozni kell, szigorú orvosi nyomon követéssel. A most végrehajtott intézkedésekkel igyekeznek olyan környezetet teremteni, amely biztonságos az otthonban maradók számára. Ha teljes lesz a lakók és az ápolók átszűrtsége, akkor tudnak további döntéseket hozni. A létesítményben fertőtlenítő takarítást végeznek.

Müller Cecília elmondta, a Pesti úti idősotthonban több mint ötszázan élnek. A csütörtök délutáni adatok szerint a dolgozókkal együtt 130 emberről derült ki, hogy koronavírussal fertőzöttek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció