Koronavírus-oltás: "a kezdeti vonakodás megszűnőben van"

A koronavírus-vakcinával szemben először volt némi "vonakodás" a szakdolgozók részéről, de ez megszűnőben van, hiszen nem nagyon van mellékhatása - mondta Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgatója.

A Dél-Pesti Centrumkórházban eddig 2200 egészségügyi dolgozót oltottak be az új típusú koronavírus ellen - közölte a főigazgató a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Mint mondta, nemcsak a saját dolgozóikat, de a környező intézmények munkavállalóit is beoltották.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Pfizer-BioNTech vakcinából készült védőoltás a XV. kerületi Olajág Otthonban. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A mellékhatásokról

A Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával beoltottak közül százezerből egynél jelentkezett súlyos allergiás reakció - derült ki egy friss amerikai tanulmányból. Részletek itt .

A szakember szerint a védőoltások szinte mindegyikénél ugyanazok a mellékhatások jelentkezhetnek, ha karba adják azt. Előfordulhatn helyi reakció a bőrön, izomfájdalom, borzongás, fejfájás és enyhe rossz közérzet, de ezek is ritkák. A koronavírus elleni oltás kapcsán pedig mindössze egyfajta szövődményt írtak le, egy allergiás reakciót, ezért mindenkit kikérdeznek a vakcináció előtt, van-e valamilyen gyógyszerre vagy táplálékra, esetleg másra allergiája. Az oltás után pedig még 20-30 percig ott tartják az embereket, de egyelőre nem fordult elő semmilyen rendellenesség - mondta.

A vakcina gyártója szerint az első oltás után 65-70 százalékos védettség alakul ki, az ismétlő oltás után 7-10 nappal pedig 95 százalékos védettség. Ez azt jelenti, hogy ekkora százalékban képes a vakcina megakadályozni, hogy elkapjuk a fertőzést, de még ennél is nagyobb arányban előzi meg a súlyos COVID-19 kialakulását - fejtette ki a főigazgató, aki egyúttal arra kért mindenkit, hogy minél hamarabb oltassa be magát, illetve igényelje a vakcinát. Az intézményben egyébként eddig a Pfizer vakcináját használták, de hamarosan érkezik egy újabb oltóanyag, a Modernáé. Ez a Pfizer vakcinájához hasonlóan egy RNS-alapú oltóanyag, de könnyebb lesz vele dolgozni, mert nem kell annyira lehűteni - ismertette Vályi-Nagy István. Kitért arra is, hogy a jövő héten kezdik el beadni a második adag oltóanyagot azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik 2020. december 26-án megkapták az elsőt.

Gyors és hatékony a vakcinázás

Jól szervezett, gyors és hatékony a koronavírus elleni oltások beadása - közölte Neszményi Zsolt, a Somogy megyei kormánymegbízott pénteken az M1 Híradójában. Az egészségügyi dolgozók oltásáról szólva azt mondta, hogy az oltóanyagból rendelkezésre áll a szükséges mennyiség, így mindenkit be tudnak oltani, aki jelentkezik. A kormánymegbízott is mindenkinek azt javasolja, hogy oltassa be magát.

Veszélyes álhíreket terjesztenek, sőt a mentősök halálát is kívánják egyesek az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)