Koronavírus-gyógyszer: ősszel kezdődhet a hazai gyártás

Akár már ősszel megkezdődhet az új koronavírus elleni gyógyszer gyártása Magyarországon.

Lezárult az új típusú koronavírus ellen Ázsiában már hatékonynak bizonyult gyógyszerhatóanyag, a favipiravir magyarországi fejlesztésének első fázisa. A gyógyszer bevezetéséhez további három fázis szükséges, amelyek akár már nyáron lezárulhatnak, így őszre már lehetővé válhat a gyógyszer magyarországi engedélyezése és gyártása is - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A szükséges klinikai vizsgálatok és a gyógyszergyártó kapacitás kiépítése az ITM, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, széles körű összefogásban zajlik.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gyógyszer, koronavírus kezelés
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gyógyszer, koronavírus kezelés

Mit kell tudni a hatóanyagról?

A favipiravirt eredetileg az influenza tüneinek enyhítésére fejlesztették ki, ám generikus hatóanyagként bárki előállíthatja. Ázsiában már sikeresen alkalmazták koronavírussal fertőzött betegeken is, hatékonyságát azonban hagyományos klinikai vizsgálatokkal még nem igazolták - ezért egyelőre sem Európában, sem Amerikában nincs törzskönyvezve. A Magyarországon zajló fejlesztés így kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a gyártókapacitás gyors kiépítése nemcsak a járvány elleni hazai védekezést segítheti, hanem exportképes termék is nyerhető belőle - írta a szaktárca.

Az innováció lehet a kulcs

Koronavírus: kell-e rettegnünk a mutációktól? A válaszért kattintson ide!

A koronavírus-járvány kihívásaira a tudomány és az innováció adhat válaszokat - véli Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára. "Jelenleg több tucat olyan projektet támogatunk, amelyek a gyors és hatékony gyógymódok, terápiák kifejlesztését, orvosi eszközök, felszerelések előállítását célozzák. Minden lehetséges módon megvédjük a magyar emberek életét, egészségét, kiépítjük az önellátáshoz szükséges gyártókapacitásokat, és ha lehet, megoldásainkkal hozzájárulunk a globális veszélyhelyzet enyhítéséhez is. Az eredményes kutatási és fejlesztési tevékenység ahhoz is hozzájárul, hogy - fokozatosan és szigorú menetrend mellett - újraindítsuk az életet Magyarországon" - mondta.

"Az idővel is versenyt futunk"

"Nemcsak a koronavírussal, hanem az idővel is versenyt futunk. Ilyenkor a leggyorsabb gyógyszer az, amit már ismert eredményekre támaszkodva állítunk elő, hiszen egy teljesen új hatóanyag kifejlesztése és klinikai tesztelése sokkal hosszabb időt venne igénybe" - emelte ki Keserű György Miklós akadémikus, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője.

Ismertetése szerint az összefogás ereje abban áll, hogy mindenki azt csinálja, amihez a legjobban ért: a konzorciumot vezető Természettudományi Kutatóközpont dolgozta ki laboratóriumi eljárást, a szükséges hatóanyagot az Első Vegyi Industria Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt. együttműködése biztosítja, míg a készítményt a Meditop Gyógyszeripari Kft. fogja gyártani. A klinikai vizsgálatokban pedig az országos HECRIN konzorcium tagjai, a négy klinikai központtal rendelkező orvosi egyetem, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesz részt.

Már a felénél tart az országos vírustesztelés, eddig csak 2 pozitív esetet találtak - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés