A szuperbaktériumoknak is kedvezett a járvány

Több mint duplájára emelkedett egyes antibiotikumrezisztens baktériumok okozta fertőzések száma az európai kórházakban a koronavírus-világjárvány első két éve során – közölte csütörtökön az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

A tavalyi évben több mint kétszer gyakrabban fordult elő például Acinetobacter baktériumok okozta fertőzés az egészségügyi intézményekben, összehasonlítva a pandémiát megelőző évek adatainak átlagával. Egy másik baktérium, a Kelbisella pneumoniae esetében pedig, amely a legvégső opcióként szolgáló antibiotikumok hatásával szemben is ellenálló, 31 százalékos esetszám-növekedést figyeltek meg 2020-ban, majd további 20 százalékot 2021-ben – foglalta össze az ECDC kimutatásait a Reuters hírügynökség. „Ha egyszer megjelentek a kórházi környezetben, rendkívül nehéz kiirtani ezeket a kórokozókat” – jegyzi meg a járványügyi hatóság közleménye.

kórház, beteg, ápoló, fertőzés
A pandémia idején megugrott egyes szuperbaktériumok okozta kórházi fertőzések száma. Fotó: illusztráció, Getty Images

Egyes szakértők szerint amiatt ugorhatott meg az antibiotikumrezisztens kórházi fertőzések száma, mert a pandémia idején szélesebb körben írtak elő antibiotikumos kezeléseket a COVID-19-cel és egyéb, bakteriális fertőzésekkel küzdő betegek hosszas kórházi kezelése során. Dominique Monnet, az ECDC antimikrobiális rezisztenciára és kórházi fertőzésekre szakosodott programja vezetője szerint valóban ez a legvalószínűbb magyarázat, ezzel együtt ahhoz, hogy biztosat lehessen mondani, további vizsgálatokat kell még lefolytatnia az európai uniós ügynökségnek.

Hozzátette, vannak olyan gyakori szuperbaktériumok is, amelyek az adatok szerint visszaszorulóban vannak az európai egészségügyi intézményekben. Monnet úgy véli azonban, hogy a pozitív tendencia csupán abból eredhet, hogy a járványügyi krízis közepette számos műtéti beavatkozást el kellett halasztani a kontinensen.

Fontos felfedezést tett az antibiotikumokról egy magyar kutató a közelmúltban.

Nem csak a szuperbaktériumok okoznak ráadásul egyre növekvő veszélyt. Az ECDC jelentése alapján egy szintén több gyógyszer hatásának ellenálló gomba, a Candida auris okozta kórházi fertőzések száma is duplájára emelkedett 2020 és 2021 között, jelentősen meghaladva a korábbi években feljegyzett esetszámokat. Mindent egybevetve évente több mint 35 ezer, naponta mintegy 100 haláleset köthető az antimikrobiális szerekkel szemben rezisztens fertőzésekhez az Európai Unióban. Ennélfogva az antimikrobiális rezisztencia egészségügyi kockázatai nagyjából hasonló mértékűek, mint az influenza, a tuberkulózis és a HIV-fertőzés jelentette veszély együttesen.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +10 °C

A reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet. Kora délutánig nem lesz csapadék, majd a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok, zivatarok. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap azonban újabb front érkezik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra