Koronavírus: a háziorvosok szerint újra nő a fertőzöttek száma

A háziorvosok azt tapasztalják, újra nő a fertőzöttek száma, egy laborban pedig 5-ről 13,5 százalékra nőtt a pozitív tesztek aránya.

Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint június közepén csaknem ötezerrel csökkent az aktív fertőzöttek száma, a Népszava által megkérdezett szakembereknek ezzel ellentétes tapasztalatai vannak. Darvai László ostorosi háziorvos arról számolt be, hogy a koroanvírus-fertőzöttek száma nyolc-tíz napja kezdett nőni. Főként gyerekek, fiatal felnőttek körében terjed most a vírus. Tapasztalatai alapján a COVID-teszt közel az esetek felében igazolta a fertőzést.

koronavírus, COVID-19, teszt, mintavétel
SZAKÉRTŐK SZERINT HAMAROSAN HOZZÁNK IS MEGÉRKEZIK AZ OMIKRON ÚJABB ALFAJAINAK HULLÁMA. FOTÓ: GETTY IMAGES

A Heves megyein kívül egy Dunakanyarban valamint egy Borsodban praktizáló háziorvos is hasonló tapasztalatokról számolt be, ráadásul egy magánlabor adatai is arról tanúskodnak: újra nő a fertőzöttek száma. Míg két hete a minták öt százalékában igazolódott a fertőzést, mostanra ez az arány már 13,5 százalék – mondta a lapnak Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

Míg a háziorvosok tapasztalatai szubjektívek, a Neumann Labs adatai olyan indikátorok, amelyek már egy trendet jelezhetnek – értékelt a Népszavának Kemenesi Gábor virológus. Mindez már érzékeltetheti, hogy érkezik hozzánk is az omikron újabb alfajainak hulláma, de ennél biztosabbat nem lehet mondani, mert nincsenek hozzáférhető adatok.

A szakember emlékeztetett arra is, hogy két oltás nem elégséges az omikronnal szemben. Mindenképpen háromra van szükség a hatékony védelemhez. Az öt év feletti, oltható lakosságból jelenleg nálunk minden hetedik tekinthető vakcinával védettnek. Az idő múlásával ugyanis gyorsan csökken a védettek száma. Májusban még csaknem kétmillióan voltak vakcinával védettek. Június közepére, azaz jelenleg már csak 1,38 millió emberről lehet elmondani azt, hogy az oltás által védettnek tekinthető, függetlenül attól, átesett-e a betegségen vagy sem.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)