Kiderült, meddig vagyunk védettek COVID-19 után

A COVID-19-en átesett személyek vérében legalább nyolc hónapig megmaradnak a szervezet által termelt antitestek - állapították meg az olasz kutatók.

A semlegesítő antitestek olyan ellenanyagok, amelyek az új típusú koronavírus (vagy más kórokozó) sejtjét bénítják meg, semlegesítik a hatását, és blokkolják a fertőzést. Az olasz szakemberek pedig megállapították, hogy ezek az antitestek a betegség súlyosságától, valamint a betegek korától és más betegségeitől függetlenül nyolc hónapon át megmaradnak a szervezetben.

koronavírus, koronavírus hírek,
Legalább 8 hónapig megmaradnak a vérünkben az antitestek. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A kutatás részletei

Az olasz közegészségügyi intézet (ISS) kutatói 162 fertőzött esetét tanulmányozták, akiket a koronavírus-járvány első hulláma idején a milánói Szent Rafael Kórház intenzív osztályán kezeltek. A vizsgált betegek kétharmada férfi volt, a páciensek átlagéletkora pedig 63 év. A betegek mintegy 57 százalékának volt egyéb egészségügyi problémája is - a leggyakoribb alapbetegség a magas vérnyomás (44 százalék) és a cukorbetegség (24 százalék) volt.

Halálos fekete gomba terjed a COVID-betegek között - kattintson!

Az első vérmintákat 2020 márciusában és áprilisában vették le, majd novemberben ismételten vért vettek a COVID-19-et túlélt paciensektől. A vizsgált esetek közül az adatok szerint huszonkilenc beteg hunyt el a kórban. A szakemberek azt látták, hogy a koronavírust semlegesítő antitestek jelenléte - bár idővel csökkent - az adott időszak alatt állandó volt, és nyolc hónappal a betegség diagnosztizálása után mindössze három beteg volt, akinek már nem lett pozitív az antitest-tesztje.

Az antitestek ezért fontosak

Ezen ellenanyagok jelenléte egyébként kulcsfontosságú a betegség kezdeti szakaszában a kór sikeres leküzdése szempontjából. "Akiknél nem fejlődtek ki antitestek a fertőzés első tizenöt napja alatt, azoknál nagyobb volt a kockázata a súlyosabb COVID-19 kialakulásának" - közölték.

Van, ahol még a kórházi dolgozók sincsenek beoltva - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)