Két és fél éve tünetmentes a HIV-beteg

Már két beteg gyógyult ki a HIV-ből. A berlini beteg után egy londoni férfit is gyógyultnak nyilvánítottak.

Adam Castillejo felhagyott a betegsége ellen szedett antiretrovirális gyógyszerrel, ennek ellenére már több mint 30 hónapja vírusmentes. Viszont nem a gyógyszer hatására múlt el a betegsége, hanem a daganata ellen kapott őssejtterápia gyógyította meg. Őssejtdonorai egy ritka génvariánssal rendelkeznek, amelyek megvédik őket - és most már Castillejót is - a HIV-fertőzéstől.

A világ első gyógyultja

Az első, akiről azt jelentették, hogy meggyógyult a HIV-ből, Timothy Brown volt, a berlini beteg. Ő is hasonló kezelést kapott, majd azután három és fél évvel vírusmentesnek nyilvánították.

Úgy tűnik, az őssejtbeültetés megakadályozza, hogy a vírus a szervezeten belül szaporodjon, mert a beteg immunsejtjeit a donorok HIV-nek ellenálló immunsejtjeire cserélik.

HIV, HIV-fertőzés, őssejtterápia, gyógymód
Két és fél éve tünetmentes a HIV-beteg férfi. Fotó: Getty Images

Nem mutatható ki a vírus

Mit jelent HIV-pozitívnak lenni? A válaszért kattintson ide!

A most negyvenéves Adam Castillejónak se a vérében, se a spermájában, se a szöveteiben nem mutatható ki a HIV-fertőzés. Már egy éve bejelentették a vírusmentességét, és ez azóta sem változott. A férfi viszont csak most döntött úgy, hogy felfedi a személyazonosságát.

"Két és fél éve nem kap antiretrovirális gyógyszert és vírusmentes. Eredményeink azt mutatják, hogy a berlini beteg esetében a kilenc évvel ezelőtt elsőként sikerrel alkalmazott HIV-ellenes őssejtterápia megismételhető, tehát szinte biztos, hogy gyógyítja a HIV-et" - mondta Ravindra Kumar Gupta, a Cambridge-i Egyetem professzora, aki egyben a kutatás vezetője is.

Nem ez a potenciális gyógymód

Ennek ellenére nem ez lesz a világon élő sok millió HIV-fertőzött gyógymódja. Az agresszív terápiát elsődlegesen a két páciens rákos daganata, nem pedig a HIV ellen vetették be. A jelenleg használt HIV-gyógyszerek nagyon hatékonyak, ami azt jelenti, hogy a fertőzöttek, akik szedik, hosszú, egészséges életre számíthatnak. "Az őssejtterápia igen kockázatos, ezért csak utolsó lehetőségként vetjük be, főként olyanok esetében, akik a HIV-fertőzés mellett életveszélyes vérképzőszervi daganattól is szenvednek" - tette hozzá Gupta.

A HIV-1 vírus leggyakoribb receptora a CCR5 nevű receptor, ezzel lép be a sejtekbe. Néhány ember azonban rezisztens a HIV-re, mert a CCR5 receptor két mutáns kópiáját hordozza. Ez azt jelenti, hogy ezeknek az embereknek a sejtjeibe nem tud behatolni a vírus. A tesztek azt mutatják, hogy Castillejo immunsejtjei 99 százalékának helyét átvették a donorok immunsejtjei. A vírus maradványai azonban még ott vannak a testében, ahogy a berlini betegében is, tehát abszolút biztonsággal nem lehet kijelenteni, hogy soha nem térhet vissza a betegségük.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: