Járvány: ezt tanácsolja a várandósoknak a szakértő

Az új típusú koronavírus mellett idén ősszel az influenza is erőteljesen terjedhet, ez pedig a várandós nőkre és magzatukra is fokozott veszélyt jelent. Éppen ezért egy hazai szakember azt tanácsolja a kismamáknak, hogy mindkét vírus ellen adassák be maguknak a védőoltást.

Egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy ősszel kettős járvány jöhet.

A megfertőződött várandósok esetében - főként a terhesség elején - a tartóslázokozhatja a legnagyobb problémát. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az infleunza- és a koronavírus ellen is védve legyenek a kismamák - véli Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti Klinikájának igazgatója.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Nagyon fontos, hogy az infleunza- és a koronavírus ellen is védve legyenek a kismamák.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A várandósság megsokszorozza a kockázatokat

Ahogy az RTL Klub Híradója beszámolt róla, a szakember egy védőnőknek rendezett konferencián arról beszélt, hogy koronavírus-fertőzés esetén a várandósok körében a lélegeztetőgépre kerülés kockázata megduplázódik, míg a tartós láz esélye a háromszorosára, az intenzív osztályra kerülés rizikója a hatszorosára, a légzési nehézségek és a tachycardia kialakulásának valószínűsége pedig a tízszeresére nő egy nem várandós beteghez képest.

"Nem az oltástól, hanem a vírustól kell félni"

A szakember elmondása szerint a koronavírus ellen egyelőre csak két oltást javasolnak a várandósoknak, a harmadik dózist pedig inkább a szülés után érdemes beadatni. Az új kutatások eredményeinek függvényében azonban ezek az ajánlások még változhatnak - jegyezte meg Ács Nándor.

A konferencián egyébként Szlávik János infektológus is felszólalt. Ő úgy fogalmazott, hogy a koronavírus minden szervrendszert megtámad, így nem az oltástól, hanem a vírustól kell jobban félni.

A koronavírus elleni védőoltásban részesült várandós nők átadják a védelmet újszülöttjeiknek - állapította meg egy nemrég közzétett új tanulmány.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció