Jakab: „elég évente egyszer oltani”

Aki tavaly ősszel kapta meg a harmadik oltását COVID-19 ellen, annak mindenképpen érdemes szeptember-október során ismét beoltatnia magát. Ezzel együtt a túl gyakori oltakozás még a rizikócsoportba tartozók számára sem ajánlott – hívta fel a figyelmet Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának igazgatója.

„Nem vagyok híve annak, hogy három-négyhavonta oltassuk magunkat, mert igazából nem tudjuk, hogy az immunrendszerünk pozitív vagy negatív irányban hogyan fog reagálni” – fogalmazott a szakember az InfoRádiónak nyilatkozva. Hozzátette, ahogy az influenza esetében, úgy véleménye szerint a koronavírus ellen is elegendő lesz évente egy ismétlő oltás a megfelelő védettség fenntartásához. Éppen ezért a negyedik oltást is elsősorban krónikus betegek, idősek, valamint azok számára javasolja, akik már régen kapták meg a harmadik oltást.

Oltáshoz előkészítik a Jansen koronavírus elleni vakcinát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2022. szeptember 2-án
Jakab Ferenc szerint a jövőben a COVID-19 elleni védettség fenntartásához is elegendő évente egyszer oltatni. Fotó: MTI/Vajda János

Kitért rá, azok is rendelkeznek valamilyen szintű védettséggel a fertőzéssel szemben, akik egy évvel ezelőtt vették fel a harmadik, emlékeztető oltásdózist. Bár esetükben az antitestes, avagy humorális immunválasz valószínűleg jelentősen lecsökkent, a sejtes immunválaszuk azonban biztosan megmaradt mostanáig.

Ami az omikron variáns ellen optimalizált oltásokat illeti, Jakab szerint kifejezetten azokra nem érdemes várni. Egyelőre nem ismert ugyanis, pontosan mikortól válnak itthon elérhetővé. „Minden oltás jó, minden oltás hasznos és minden oltás valamilyen szinten véd az összes variánssal szemben” – hangsúlyozta a víruskutató.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: