Influenza: bizonyos törzsei már kihaltak

"Az influenzavírus esetében éppen azt a jelenséget látjuk, ami most rendkívül jól jönne a SARS-CoV-2 ellen is. A genetikai változatosság eltűnését és a vírus(ok) visszaszorulását" - hívta fel a figyelmet Kemenesi Gábor virológus.

Egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy ősszel kettős járvány jöhet: a koronavírus mellett a szezonális influenza is komoly gondot okozhat.

A szezonális influenza minden évben százezrek halálát okozza világszerte, 2020 eleje óta azonban az influenzavírusok rendkívül komoly visszaszorulását tapasztalhatjuk - írta a napokban a közösségi oldalán Kemenesi Gábor. Egy nemrég megjelent, átfogó tanulmányra hivatkozva arról is beszámolt, hogy az influenzavírusok globális keringése, illetve az aktuálisan terjedő vírustörzsek megjelenése és terjedése az emberek globális mozgásaitól és a szezonalitástól függ, a koronavírus-járvány miatt lelassult világ azonban láthatóan számos influenzavírus-törzs eltűnését okozta. Ugyanis ha egy vírustörzs nem képes továbbterjedni emberről emberre, gyakorlatilag kihal. "A lezárások, utazási korlátozások hatására éppen ezt láthattuk" - mutatott rá a szakértő.

influenza, influenzavírus
A koronavírus-járvány számos influenzavírus-törzs eltűnését okozta

Az Influenza B törzs úgynevezett Yamagata vonala, valamint számos Influenza A variáns egyszerűen kihalt, a fennmaradó törzsek és variánsok pedig bizonyos földrajzi régiókban találtak "menedéket". A H3N2-vírus Dél- és Délkelet-Ázsiában, az Influenza B Victoria variánsa Kínában, a H1N1 pedig Nyugat-Afrikában talált egyfajta menedékre és tudta fenntartani a terjedést - írta Kemenesi.

Miért fontos mindez?

A virológus pontokba szedve bemutatta azt is, hogy miért fontosak, illetve milyen tanulsággal szolgálnak a fenti információk. Véleménye szerint ez megmutatja, miként működnek a vírusok és járványok egy globális világban, valamint arra is felhívja a figyelmet, hogy a lezárások jól működtek a légúti vírusok - köztük az új koronavírus és az influenza - ellen, a pozitív hatás pedig egyértelműen emberéletekben mérhető előnyt jelent. Fontos továbbá az a felismerés is, miszerint szükség lenne egy univerzális influenzavakcinára, amely nagyon sok vagy akár minden influenzavírustörzs ellen védelmet nyújtana egyszerre.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: