IMF: Magyarország az élmezőnybe fog tartozni

Az EU-ban Málta után a magyar gazdasági teljesítmény csökken a legkevésbé az idén - ezt jósolja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése.

Az Európai Unióban az idén a magyarországi bruttó hazai termék fog Málta után a legkevésbé csökkenni a járványvédelmi korlátozások miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2020-2021-es világgazdasági prognózisának kedden publikált előzetese alapján. Előrejelzésében az IMF a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után az idén a magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, 2021-ben viszont ismét növekedésre, 4,2 százalékosra.

Koronavírus: 300 ezer spanyol munkahely szűnt meg Spanyolországban meghaladta a tízezer főt az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön. Eközben robbanásszerűen megemelkedett a munkanélküliek száma is. Kattintson a részletekért!

A legjobbak között említik Magyarországot

Az IMF tavaly őszi prognózisának november elején kiadott, felülvizsgált változatában még 3,3 százalékos GDP-növekedést jelzett előre Magyarországon 2020-ra és 2,9 százalékosat 2021-re. A tavalyi magyar GDP-növekedést az IMF őszi prognózisában még a tényleges 4,9 százaléknál kisebbre, 4,6 százalékra várta. Mostani prognózisa szerint a máltai 2,8 százalékos várható csökkenés után az idén a magyar GDP zsugorodik a legkevésbé az Európai Unióban, az unión kívül pedig csak Szerbiában lesz kisebb mértékű - 3,0 százalékos - a gazdasági teljesítmény csökkenése.

Rendőrök járőröznek a Gellért-hegyen. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Rendőrök járőröznek a Gellért-hegyen. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A nagy uniós tagállamok közül a német GDP 7,0 százalékkal, a francia 7,2 százalékkal, a spanyol 8,0 százalékkal, az olasz pedig 9,1 százalékkal csökken 2020-ban az IMF előrejelzésében. A környező országok legtöbbjében nagyobb visszaesést jósolnak a magyarokénál.

  • A horvát GDP 9,0 százalékkal;
  • A román 5,0 százalékkal;
  • A bolgár 4,0 százalékkal;
  • A szlovén 8,0 százalékkal;
  • A szlovák 6,2 százalékkal;
  • Az osztrák 7,0 százalékkal;
  • A lengyel 4,6 százalékkal;
  • A cseh GDP pedig 6,5 százalékkal csökken az idén az IMF mostani prognózisa szerint.

A jelents szerint az infláció sem emelkedik meg számottevően Magyarországon, a tavalyi 3,4 százalék után az idén 3,3 százalékos lesz az IMF prognózisa szerint, 2021-ben pedig 3,2 százalék várható. Őszi prognózisában 3,4 százalékos inflációt jelzett 2020-ra az IMF, 2021-re pedig 3,3 százalékosat.

A munkanélküliségi ráta az IMF mostani előrejelzése szerint az idén 5,4 százalékra emelkedik a tavalyi 3,4 százalékról, 2021-ben pedig 4,0 százalékra mérséklődik. Az IMF idei és 2021-es világgazdasági növekedési előrejelzésének (World Economic Outlook, WEO) részletes változatát májusban fogja publikálni.

Napok alatt kellett átállni a pedagógusoknak a digitális oktatásra. A tanító a Facebookon, a tornatanár a Youtube-on tart órát, a zenetanárhoz el kell menni, az óvónő pedig szomorú. Tapasztalataikról az nlc.hu cikkében is olvashatunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő