Ijesztő tempóban terjed a kanyaró

A tavalyihoz képest idén a tízszeresére emelkedett a kanyarós megbetegedések száma Lengyelországban - jelentette a lengyel Országos Közegészségügyi Intézet (NIZP-PZH).

A jelentés adatoi szerint idén januártól október 15-ig 1370 megbetegedést regisztráltak, míg tavaly ez a szám ugyanebben az időszakban csupán 134 volt. Hivatalos adatok szerint 2018-ban Lengyelországban összesen 339-en betegedtek meg kanyaróban, 2017-ben pedig 63-an.

A kanyaró első jelei Hogyan ismerhetjük fel a kanyaró első jeleit? Kattintson a részletekért!

A világ egyik legfertőzőbb betegsége

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy augusztusi jelentésében már felhívta a figyelmet, hogy a kanyarós megbetegedések száma világszerte emelkedett: július végéig 182 országban mintegy 365 ezer esetet regisztráltak, háromszor annyit, mint a tavalyi év azonos időszakában, és többet, mint 2018-ban összesen. A WHO májusban azt közölte, hogy Európában 2019 első két hónapjában a legtöbb kanyarós megbetegedést Ukrajnából jelentették, ahol járvány is kialakult, és a megbetegedések közül 13 halállal végződött.

Tízszeresére emelkedett a kanyarós megbetegedések száma a lengyeleknél. Fotó: iStock
Tízszeresére emelkedett a kanyarós megbetegedések száma a lengyeleknél. Fotó: iStock

A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a regisztrált kanyarós esetek száma csak a töredéke lehet a tényleges adatoknak. A szervezet becslései szerint 2017-ben vélhetőleg 6,7 millióan betegedhettek meg kanyaróban, és közülük 110 ezren veszíthették életüket.

A kanyaró a világ egyik legfertőzőbb betegsége, amely leggyakrabban a gyermekeket támadja meg. A fertőzöttek a kanyaró szövődményeiként akár agykárosodást is szenvedhetnek, vagy elveszíthetik látásukat, esetleg hallásukat. A WHO oltási kampánnyal venné fel a harcot a betegséggel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső