Hogyan zajlik az STD-szűrés?

A szexuális úton történő betegségek szűrését értjük STD-szűrés alatt. Sokan tartanak ettől a vizsgálattól, kellemetlenül érzik magukat miatta, holott számos betegséget így a legegyszerűbb diagnosztizálni. De hogyan is zajlik pontosan egy ilyen szűrés?

Mi is az az STD?

Az STD, a szexuális úton terjedő fertőzések (Sexually Transmitted Diseases) rövidítése. Nem csak a mindenki által ismert betegségekről van szó, hanem olyan gyakori kórokozók is ide sorolhatók, mint a chlamydia különböző fajtái, paraziták, gombák, vírusok vagy mycoplasmák.

Az STD esetében nem történik tartós immunvédelem, így életünk során többször is megfertőződhetünk. Több mint 30 kórokozó okozhatja ezeket a betegségeket, így a tünetek észlelése után érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Milyen tünetek jelzik ezeket a betegségeket?

Az STD különböző és változatos tünetekkel jelentkezik. Lehet teljesen tünetmentes is, valamint a lappangási idő is változó. A leggyakoribb tünetek: a váladékozás, hüvelyfolyás , hólyagok, sebek, kiütések, viszketés, fájdalom, láz, nyirokcsomó megnagyobbodása, hasfájás, hasmenés.

Kinek ajánlatos elvégezni a szűrést?

Ha sűrűn cserélgetjük a partnerünket, érdemes elvégeztetni a vizsgálatot. Alapvetően azonban gyermekvállalás előtt mindkét félnek érdemes szűrésre mennie. Új kapcsolatban sem hátrány, ha orvoshoz fordulunk, nehogy továbbfertőzzük partnerünket. Ha jelentkeznek a tünetek, különösen ha visszatérnek, mindenképp keressünk fel egy orvost.

Az STD-szűrésen pontosan diagnosztizálják a betegséget, majd mindkét felet kikezelik
Az STD-szűrésen pontosan diagnosztizálják a betegséget, majd mindkét felet kikezelik

Mit kell tudni a vizsgálatról?

A vizsgálat rutinszerűen történik. Sokan félnek elmenni az orvoshoz panaszaikkal, kellemetlenül érinti őket a probléma. Holott a szakembereknek teljesen természetes ez a vizsgálat, diszkréten kezelik a pácienseket. Először természetesen kikérdezik a beteget a panaszairól, kórtörténetéről. Ezt követően látható elváltozásokat keresnek, kenetet vesznek, melyet megvizsgálnak. A kenetet laboratóriumi teszteknek is alávetik, itt bizonyosodnak meg arról, milyen kórokozóval is van dolguk. Vannak olyan kórokozók is, melyek jelenlétéről vérvétel útján bizonyosodnak meg. Gyakran alkalmaznak Pap-vizsgálatot, mely során a méhnyak sejtjeit vizsgálják. Főként HPV-fertőzés után kutatnak ezzel a módszerrel.

A leggyakoribb nemi betegségek A szexualitással kapcsolatos szemérmesség veszélyes következménye, hogy a szexuális érintkezés útján terjedő betegségekkel kapcsolatosan is inkább a hallgatás jellemző, sok a tévhit, és a megelőzés lehetőségeiről való ismeretek is hiányosak. Pedig megfelelő óvintézkedésekkel számos fertőzés és az általuk okozott súlyos szövődmények kialakulásának esélye is nagyban csökkenthető. Melyek a leggyakoribb megbetegedések?

A kezeléshez elengedhetetlen a pontos diagnózis, majd ezt követően az ellenőrző vizsgálatok elvégzése is, hiszen így lehet teljes körűen kikezelni a betegséget. A partner kezelése is fontos, hiszen a visszafertőzés veszélye fennáll. Ilyenkor a partner is megkapja a szükséges gyógyszereket.

Vannak olyan betegségek, mint a HIV, szifilisz vagy hepatitisz, melyek negatív eredményeket mutatnak akkor is, ha a beteg fertőzött. Ez esetben a fertőzöttség még új. Az ezekre irányuló vizsgálatok a speciális vírusokra válaszul adott, a szervezet immunrendszere által termelt antitesteket mutatják ki.

Ha tüneteket észlelünk magunkon, forduljunk azonnal orvoshoz, hiszen egyes nemi betegségek halálos kimenetelűek is lehetnek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra