Hepatitis-ABC: a veszélyes nyári fertőzések

Tévhit, hogy nyáron csak a távoli egzotikus utazásokon kaphatunk el fertőzéseket. A becslések szerint a Földközi-tenger kagylóinak akár 40 százaléka is Hepatitis A vírussal fertőzött lehet.

Az utazások kapcsán az egyik leggyakoribb fertőzési lehetőség a Hepatitis. A Hepatitis fertőzést vírusok - az úgy nevezett hepatotróp vírusok - okozzák, és korántsem mindegy, hogy a betegség melyik altípusával kerülünk kapcsolatba. A fertőződést az azt kiváltó vírustörzs szerint Hepatitis A, B, C, D vagy E betegségnek nevezzük, amik jelentősen eltérnek egymástól.

Hepatitis A

A betegség az egész világon elterjedt, a rossz higiénés viszonyokkal rendelkező országokban magas, a fejlődés fokával arányosan csökken az előfordulása. A hepatitis A vírus az emberi székletben található (a nem kezelt szennyvízből jutott be például a Földközi-tenger élővilágába is) és általában személyes érintkezés útján terjed. De fertőzhet szennyezett ivóvíz vagy étel fogyasztásával is.

A betegség tipikus lappangási ideje 28 nap, de az esetek 90 százaléka tünetmentesen zajlik. Ez a vírus nem okoz krónikus májgyulladást, tehát a pár hetes betegség után teljesen meggyógyulhatunk. Aki egyszer átesett a betegségen, egy életre szóló védettséget szerez. Specifikus kezelésre nincs szükség, oltással megelőzhető.

Hepatitis B

A Hepatitis B infekció világszerte az egyik legelterjedtebb betegség. A hepatitis B vírus a szervezet minden szövetében jelen van, a májban a sejtek elhalását és gyulladást okoz. A vírust a vér és testnedvek terjesztik. A fertőzés leggyakoribb módja a szexuális kontaktus, ily módon 30 százalékban vihető át. Közös borotva, fogkefe, törülköző, tetoválás, akupunktúra, vagy testékszerek felhelyezése is átviheti az infekciót, nyállal viszont nem terjed.

A betegség lappangási ideje mintegy 90 nap. A betegség lefolyása kezdetben hasonló az A vírushoz, ám az esetek egy részében a szervezet nem tudja legyőzni a kórokozót, ekkor krónikus májgyulladás alakul ki. Ez az elhúzódó megbetegedés súlyos, maradandó májkárosodást, májzsugort, néha májtumort is okozhat. A felnőttkorban kapott akut B-hepatitis mintegy 5-10 százalékban alakul krónikus betegséggé. Az akut B-hepatitis kezelése tüneti, a krónikus B-hepatitis kezelésére léteznek gyógyszerek, de ez a típus is megelőzhető védőoltással .

Hepatitis C

A C vírus szintén vérrel és ritkábban testnedvekkel (szexuális úton) terjed, de fertőződés esetén lényegesen gyakrabban alakul ki elhúzódó betegség és maradandó májkárosodás, májzsugor. Krónikus hepatitis C esetén az érintettek 60-70 százalékánál kialakul a krónikus májbetegség, 5-20 százalékánál pedig a májzsugor. Csupán 40 százalék a teljes gyógyulási arány. A másik nagyon fontos különbség, hogy az orvostudomány máig sem rendelkezik hatékony védőoltással a hepatitis C vírus ellen.

Magyarország lakosságának 0,7- 1,3 százaléka, mintegy 70 -130 ezer egyén lehet fertőzött hepatitis C-vírussal (HCV), az érintettek többsége nem tud fertőzöttségéről. Ezért a szűrés nagyon fontos. Ajánlatos szűrővizsgálatot végezni annál a személynél, aki 1993 előtt kapott vért, hemofíliás, művese kezelésben részesült, egészségügyi dolgozó, fertőzöttel egy háztartásban él és szexuális partne¬re (különösen a homoszexuális férfiak), a HCV-pozitív anya gyermeke, a tetoválással, testékszerrel élő. Javasolható a szűrés az 1945 és 1965 között születettek körében, a magas prevalenciájú területekről bevándorlóknál, a szociális vagy büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezetteknél, valamint a terhes nők számára is.

Szűrővizsgálatként az anti-HCV ellenanyag vizsgálata végzendő, pozitív esetben az egyén hepatológiai centrumba irányítandó.

Az időben felfedezett C vírus okozta májgyulladás napjainkban már gyógyítható.

A HCV okozta krónikus májgyulladás esetében speciális gyógyszerek állnak rendelkezésünkre. Interferonnal és a nélkül is alkalmazhatók. Az interferon – mentes, szájon át szedhető gyógyszerek hatékonyabbak, mellékhatásuk elhanyagolható, nem befolyásolják a betegek életminőségét.

Hatékonyságuk azon alapszik, hogy meggátolják a C vírus szaporodását. Hazánkban a betegek kezelése évente megújított szakmai protokoll, konszenzus alapján történik kijelölt hepatológiai centrumokban. A legjobb védekezési lehetőség a megelőzés, a fertőzött vérkészítmények kiszűrése, a közös tűhasználat kerülése. Szexuális úton ritkábban terjed, 1-5 százalékban vihető át a partnerre.

Hepatitis D

A Hepatitis D emberben csak hepatitis B vírussal együtt okoz májbetegséget, ezért a májgyulladásnak ez a fajtája azokat fenyegeti, akik hepatitis B vírussal is fertőződtek. Általában súlyos májgyulladást okoz, amely gyorsan májzsugorhoz vezet. A hepatitis B elleni védőoltás a D-vírussal történő fertőződés esetére is védelmet biztosít.

Hepatitis E

A Hepatitis E vírus főleg a trópusokon fordul elő. A terjedés módjában, tüneteiben és a lefolyásában is az A vírus által okozott májgyulladáshoz hasonló, idült májbetegség nem alakul ki belőle. Ritkán alakul ki súlyosabb, esetenként májelégtelenséghez vezető forma, elsősorban terheseknél. Magyarországon esetenként fordul elő ilyen fertőzés. Megelőzésére védőoltás nincs, de a higiénés szabályok betartásával, kézmosással , a zöldségek és gyümölcsök mosásával a fertőzés terjedése megelőzhető.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: