Hány koronavírus kell ahhoz, hogy megbetegedjünk?

A logika azt diktálná, hogy minél több SARS-CoV-2 vírus jut a szervezetünkbe és ott minél nagyobb arányban elszaporodik, annál súlyosabb panaszokat okoz a fertőzés. Azonban új tanulmányok szerint nem ennyire egyértelmű az összefüggés a vírusok száma és a betegség lefolyása között.

A járványok terjedésénél fontos információ az adott vírus fertőző dózisa, vagyis az a vírusmennyiség, amely fertőzést képes okozni az emberi testben. Az influenzavírusok esetében ez a mennyiség eléggé alacsony, akár 10-15 vírus is képes megtelepedni és kóros folyamatokat elindítani a szervezetben. Más fajtáknál azonban akár több ezerre is szükség lehet a fertőzéshez. Az új koronavírus, a SARS-CoV-2 esetében a pontos fertőző dózist még nem tudták megállapítani a szakértők, de minden jel arra utal, hogy alacsony lehet, hiszen könnyen terjed egyik emberről a másikra.

Így zajlik az autós koronavírus-tesztelés Attól félünk, hogy mi is elkaptuk a koronavírust, de nem szívesen mennénk kórházba tesztet csináltatni? Budapesten is megnyílt az első autós koronavírus-tesztelő állomás. Kipróbáltuk, hogyan működik, tapasztalatainkat pedig ide kattintva olvashatja el.

A másik lényeges fogalom az úgynevezett vírusterhelés: ez azt mutatja, hogy hány vírus található egy fertőzött személy szervezetében. A diagnózist követően bizonyos időközökben újra és újra megvizsgálják ezt, hogy lássák, milyen sebességgel képes szaporodni a vírus, vagyis más kifejezéssel mennyire agresszív. Éppen ezért aggasztó az a viszonylag friss tanulmány, amely szerint az új koronavírusnak már rengeteg mutációja jelent meg, és bizonyos variánsa 270-szer nagyobb vírusterheléssel rendelkezik, mint a leggyengébb.

A SARS-CoV-2 vírus esetében még nem állapították meg a fertőző dózist. Fotó: Getty Images
A SARS-CoV-2 vírus esetében még nem állapították meg a fertőző dózist. Fotó: Getty Images

Nem a mennyiségen múlik

Kínai eseteket tanulmányozva arra jutottak a kutatók, hogy a SARS-CoV-2 vírus afertőzéselején, a diagnosztizáláskor vagy közvetlenül előtte - akár még tünetmentes állapotban - van jelen a legnagyobb számban a testben. Tehát nagy valószínűséggel egy beteg ember ekkor adhatja át a fertőzést a környezetében. Az azonban már nem ilyen egyértelmű, hogy mitől függ, melyik személynél alakulnak ki súlyosabb panaszok.

Bár a szakértők arra számítottak - korábbi példákból kiindulva -, hogy a nagyobb vírus mennyiség hozzájárul a páciensek állapotromlásához, a megfigyelések azt mutatták, hogy a kórházi felvételkor teljesen egyforma vírusterhelésű betegek egy részénél a tünetek súlyosbodtak, mások hamarabb meggyógyultak.

Egy másik kutatásban pedig egyes tünetmentes, ám igazoltan fertőzött egyének szervezetében szinte ugyanolyan magas vírusterhelést mértek, mint a súlyos panaszokat produkáló embereknél. Egyre inkább úgy tűnik tehát, hogy a COVID-19 lefolyását tekintve a vírusterhelésen túl sokkal fontosabb tényező, hogyan reagál az adott személy immunrendszere a fertőzésre, illetve hogy milyen krónikus betegségben szenved.

Forrás: statnews.com

Üveggel dobáltak meg egy koronavírus-gyanús betegekért induló mentőautót - Hogy mi lett a megdöbbentő ügy kimenetele, arról az nlc.hu számolt be.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció