Hamarosan tesztelik a hazai fejlesztésű lélegeztetőgépet

Hamarosan elkezdődik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) kifejlesztett lélegeztetőgép klinikai tesztelése - közölte Dabóczi Tamás, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar méréstechnika és információs rendszerek tanszékét vezető egyetemi tanár.

Hogyan működik a lélegeztetőgép? Mutatjuk!

A lélegeztetőgép klinikai kipróbálása szigorú orvosi ellenőrzés mellett zajlik majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, az Országos Onkológiai Intézetben és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben. A felkéréstől mindössze két hónap alatt sikerült az egyetem munkatársainak egy lélegeztetőgépet kifejlesztenie, amely fel tudja venni a versenyt a világpiacon elérhető készülékekkel - ismertette a professzor. A berendezés egéybként sorozatgyártásra is alkalmas, és az életmentő funkción kívül terápiás területen is alkalmazható - tette hozzá.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus lélegeztetőgép
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus lélegeztetőgép

"Nem egy átlagos lélegeztetőgép született"

Nem egy átlagos lélegeztetőgép született, hanem annál sokkal jobb készülék, így egy fokkal nyugodtabban készülhet az ország a koronavírus-járvány egy esetleges második hullámára - fogalmazott Józsa János, az egyetem rektora. Véleménye szerint nem véletlenül kérték fel a Műegyetemet a gép kifejlesztésére, az intézmény ugyanis az innováció teljes spektrumát lefedi, az alapkutatástól a gyártásig.

Lenyűgöző műszaki tartalommal sikerült megalkotni a berendezést, ami jól szimbolizálja a gyógyítás és a mérnöki munka összekapcsolódását - vélekedett Elek Jenő, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa, aki szakértőként vett részt a lélegeztetőgép kifejlesztésében. A készülékben a lélegeztetés minden fázisának külön egysége van, képes a kilégzési fázist is vezérelni, ezenkívül terápiás lehetőségeket is biztosít - jegyezte meg.

A Műegyetem munkatársai által kifejlesztett lélegeztetőgép sorozatgyártása a BM Heros Zrt.-nél indult el, a készülékből naponta tízet gyártanak. A koronavírus elleni harcban nagy segítséget jelentő fejlesztés egyébként elnyerte a Pro Progressio Alapítvány innovációs díját.

Több más projekt is zajlik

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egyébként több, az új típusú koronavírussal kapcsolatos projektet is támogat, többek között a maszkgyártást, a vakcinafejlesztést és a szennyvízkutatási programot is - emelte ki Gulyás Tibor, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára. Mint mondta, a veszélyhelyzet kihirdetését követően páratlan fejlesztési összefogás alakult ki az országban, ami azt bizonyítja, hogy a hazai innovációs ökoszisztéma jól működik.

Egy portugál férfi a koronavírus-járvány kitörésekor indult útnak, majd három hónapig ült egy vitorláson, hogy újra láthassa szüleit - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső