+13° - +25°
Nincs front

Hogyan működik a lélegeztetőgép? Mutatjuk

A lélegeztetőgép jelenleg a legfontosabb műszaki termék a világon. Akkora keresletrobbanásra, amelyet a koronavírus-járvány okozott, senki sem volt felkészülve. Hogyan lehetne mégis annyi gépet gyártani, amennyi elég volna a világnak?

Az egészségügyi beszerzésekkel foglalkozó szakemberek az egész világon ugyanazzal a szörnyű ténnyel szembesülnek, hogy tavaly az egész bolygón elég volt 77 ezer új lélegeztetőgép, idén áprilisban pedig csak New York jelezte, hogy a városnak további 30 ezer gépre lenne szüksége. Magyarország igénye is mintegy 8 ezer új gép. Senkinek nincs valódi elképzelése arról, hogy mekkorára nőhet a teljes kereslet a járvány végéig.

lélegezetőgép
A lélegeztetőgép a COVID-19 betegek utolsó mentsvára  jelenleg

A Reports and Data piacelemző cég friss jelentése szerint a globális lélegeztetőgép-piac mérete 2027-re eléri a 26,66 milliárd dollárt. A kereslet a COVID-19 járvány miatt robbanásszerűen nő, hiszen végső megoldásként a betegeket géppel lélegeztetik. Habár a támogató terápiának ez a módja elég sok vitát kavart és kétséget vetett fel az orvosok között, ezekről az eszközökről senki sem akar lemondani, amíg a járvány fenyegetése tart.

Összefogást sürget a Világgazdasági Fórum

A Világgazdasági Fórum (WEF) szakértői szerint akkor tehetünk a legtöbbet a kereslet kielégítése érdekében rövid távon, ha a világ legnagyobb gyártóit arra késztetjük (mármint a kormányok), hogy annyit gyártsanak, amennyit csak tudnak. Ugyan vannak kísérletek, hogy más iparágakban (például az autóiparban) állítanak át kapacitásokat lélegeztetőgép-gyártásra, de ez valószínűleg nem hoz majd igazi megoldást. A megoldás a WEF szerint az, hogy a globális ellátási láncokat a válság felé tartó világgazdaság körülményei között sem hagyják szétesni, azaz nemzetközi összefogás szükséges.

Azt javasolják, hogy a WHO közreműködésével az alapanyag- és alkatrész-ellátásában érintett cégek fogjanak össze a gyárakkal, és a legnagyobb szállítmányozási cégek, beleértve a nemzeti postákat is szállítsák le mindazt, ami szükséges az életmentő eszközök előállításához. Éppen olyan kooperáció kell, ahogyan a gyógyszergyártók és a kutatók együtt dolgoznak a vakcinák kifejlesztésében.


Hat fő feladatot látnak. Az első, hogy a gyártást támogató ellátási láncok globális térképét meg kell rajzolni. Ebből az is kiderül, hogy milyen alapanyagokból és alkatrészekből lehet hiány, és az hogyan pótolható. A második a szükséges eszközök forgalmának nyomon követése és optimalizálása. A harmadik a lélegeztetőgépek iránti kereslet előrejelzése pontos területi bontásban. A negyedik további segítség toborzása a hasonló termékek gyártásában és az elosztásban nagy tapasztalatokat szerzett cégek körében. Az ötödik a gépek kezelésére alkalmas személyzet felkészítése. A hatodik pedig az alternatívák keresése - például a biztonsági tartalékok mozgósítása, vagy a mobil lélegeztetőgépek kórházakba telepítése.

Miért ilyen nehéz a lélegeztetőgép-gyártás megszervezése?

A lélegeztetőgépek az alapfunkciójukat tekintve nem különösebben bonyolult szerkezetek. (Ezt mutatja meg ábránk.) Alapvetően kifinomult szivattyúk, amelyek ellenőrzik az oxigén- és a levegő áramlását a betegek tüdejébe és tüdejéből, támogatva őket, miközben saját erőből nem tudják fenntartani a légzésüket. Azaz nem a funkciójuk okoz kihívást, hanem az, hogy rendkívül megbízhatóan kell működniük egy nagy kihívást jelentő környezetben.

Mivel az intenzív osztályok túlzsúfoltak és az orvosoknak több beteget kell ellátniuk, a gépek megbízhatósága kulcskérdés. A megbízhatóvá tételük azonban csak kiterjedt, akár éveken át tartó teszteléssel érhető el. A jelenlegi körülmények között azonban nincs ennyi idő. Egyrészt ott, ahol erőteljesen jelen van a járvány, azonnal kellenek a gépek, illetve az elkövetkező 18 hónap során mindenütt fel kell fejleszteni az eszközparkot. Ezért javasolja a WEF, hogy a bejáratott gyártók növeljék a termelésüket, s minden más csak ezután jöjjön. 

A COVID-19 miatt kórházba kerülő páciensek egy részét a ma általánosnak tekinthető protokoll szerint géppel lélegeztetik abban a reményben, hogy ettől stabilizálódik vagy javul az állapotuk. Azonban vannak olyan jelentések is, amelyek szerint a lélegeztetőgépre kapcsolt koronavírusos betegek halálozási aránya szokatlanul magas. Az orvosok egy része ezért attól tart, hogy a gépek árthatnak bizonyos betegeknek. Részletek! 

A fejlesztőkön lévő nyomást a BBC Future-nek nyilatkozó kolumbiai mérnök, Mauricio Toro fájdalmasan pontosan fogalmazta meg. "Ha a gép kudarcot vall, akkor a beteg nagy valószínűséggel meghal. Ez az, ami miatt ilyen nehéz megépíteni őket" - foglalta össze. Ráadásul az eszközöknek az egészségügyi szakemberek számára könnyen használhatóknak kell lenniük, vagyis a lehető legjobban hasonlítaniuk kell a már meglévőkhöz, vagy nagyon egyszerűen megtanulhatónak kell lennie a működtetésüknek.

Az alkalmazott anyagok egy másik komoly kihívást jelentenek. A lélegeztetőgépeknek el kell viselniük a nagymértékű kopást, szavatolniuk kell, hogy valószínűleg nem terjed tovább velük a fertőzés, és a különböző tisztítási módszerekkel, például vegyi anyagokkal vagy ultraibolya sugárzással szemben ki kell tartaniuk. Nem jelenthetnek tűzveszélyt, és el kell viselniük, hogy az oxigén sok anyag számára rendkívül korrozív. Ezek a követelmények beleszólnak a tervezési folyamatba, bonyolultabbá téve a műszaki döntéseket. Azt is figyelembe kell venni, hogy a magas jövedelmű országoknak ugyan van lehetőségük ipari erőfeszítéseik növelésére vagy a piaci beszerzésre, a legtöbb országban azonban nem ez a helyzet. Emiatt jelenleg is számtalan kezdeményezés fut az olcsó és széles körben elérhető eszközök létrehozására.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag