Újabb oltás védheti az időseket

Újabb RSV elleni vakcinát fejlesztettek ki. A Moderna oltóanyaga az idős emberek számára készült, és a humán klinikai vizsgálatok eredménye szerint igen hatékonyan előzheti meg több tünet kialakulását is.

A Moderna gyógyszeripari vállalat a napokban jelentette be, hogy a légutakat megtámadó, óriássejtes RSV vírus ellen kifejlesztett védőoltása az idősebb felnőttek körében 84 százalékos hatékonysággal előzi meg a betegség legalább két, 82 százalékos hatékonysággal pedig legalább három tünetének kialakulásátírja a WebMD. 

Az életkor előrehaladtával az immunrendszer is gyengül. Fotó: Getty Images
Az életkor előrehaladtával az immunrendszer is gyengül. Fotó: Getty Images

Az amerikai vállalat, ami az elmúlt években leginkább a koronavírus elleni, mRNS-alapú vakcinájával került be a köztudatba, az RSV (respiratory syncitial vírus) elleni oltóanyagához is részben ezt a technológiát alkalmazta. Mivel a 3. fázisú humán klinikai vizsgálatok eredménye a vállalat szerint megbízható, így a Moderna két másik gyógyszeripari óriáshoz, a Pfizerhez és a GlaxoSmithKline-hoz hasonlóan az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatósághoz, az FDA-hoz fordul hatósági engedélyért. (Utóbbi két vállalat tavaly végzett az idősek számára kifejlesztett RSV elleni oltóanyagának fázis 3-as klinikai vizsgálatával.)

Nagyon izgalmas látni az RSV elleni vakcinák terén történt előrelépést - nyilatkozta Stephen Hoge, a Moderna elnöke a Reutersnek, hozzátéve: igen elégedettek a humán klinikai vizsgálatok eredményével. Az oltóanyag hatvan éves és annál idősebb felnőttek számára készült. 

Kikre lehet veszélyes az RSV?

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) becslése szerint Amerikában évente körülbelül 120 ezer idős felnőtt kerülhet kórházba RSV-fertőzés miatt, az ezzel összefüggésbe hozható halálesetek száma pedig elérheti a tízezret.

A cseppfertőzéssel terjedő fertőzés jellemző tünetei közé tartozik az orrfolyás, az orrdugulás, a köhögés, a láz, a torokfájás, az elesettség és az étvágytalanság. Ha a vírus tovább terjed, és a tüdőt is érinti, akkor sípoló hang, nehézlégzés, mélyről jövő köhögés is kialakulhat.

Az RSV-fertőzés gyakori: a két év alatti gyerekek 95 százaléka átesik rajta - ez okozza az alsó légúti fertőzések 20-45 százalékát. Az újszülöttek és a kisgyerekek, valamint az idős emberek esetében a betegség lefolyása súlyosabb lehet: előbbieknél azért, mert az immunrendszerük még fejlődik, utóbbiaknál pedig azért, mert életkorukból adódóan immunrendszerük gyengül.

A Moderna időközben egy, a kisgyerekek számára hatékony RSV elleni vakcina fejlesztésén is elkezdett dolgozni. Az RSV elleni oltóanyagok jól jövedelmezhetnek a gyártóknak: több mint tízmilliárd dolláros piacot teremthetnek - hívta fel rá a figyelmet a Reuters.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: