Fontos előrelépés a koronavírus elleni harcban

Holland kutatók egy új ellenanyag felfedezéséről számoltak be, amely megakadályozza, hogy az új koronavírus (SARS-CoV-2) megfertőzze a sejteket.

A legfrissebb adatok szerint világszerte már 3,6 millió embert fertőzött meg a Vuhanból kiindult koronavírus, a járványban pedig eddig több mint 250 ezren haltak meg. Hetek óta komoly verseny folyik, hogy mikor tudják előállítani az első olyan vakcinát vagy gyógyszert, amely hatékony védelmet képes nyújtani a SARS-CoV-2 ellen. A holland kutatók mostani bejelentése talán egy nagy lépést jelent a siker felé.

Ennyi pénz kell a járvány leküzdéséhez Fordulóponthoz ért a koronavírus-járvány elleni globális küzdelem. "Sokan vagyunk, de egy a célunk" - hangsúlyozta Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Részleteket itt olvashat.

Azonosítottak egy emberi monoklonális antitestet, amely megakadályozza, hogy a SARS-CoV-2 elnevezésű koronavírus laboratóriumi sejttenyészetben sejteket fertőzzön meg - számolt be közös eredményéről az Utrechti Egyetem, az Erasmus Orvosi Központ és a Harbour BioMed.

A Nature Communications tudományos lap aktuális számában közölt kutatás azokon a vizsgálatokon alapul, amelyeket a kutatócsoport 2002-2003-ban végzett a SARS-CoV elleni antitestek után nyomozva. "Ezeket a korábbi antitesteket használva azonosítottunk egyet, amely az új koronavírus fertőzését is semlegesíti sejtkultúrákban. Ez az ellenanyag képes lehet arra, hogy megváltoztassa az infekció útját a fertőzött testben, támogassa a vírus kiirtását, vagy megvédje a vírusnak kitett embert a fertőzéstől" - mondta Berend-Jan Bosch, az egyetem kutatásvezetője, a tanulmány társszerzője. Hozzátette, hogy az antitest olyan területhez kötődik, amely mind a SARS-CoV-ban, mind a SARS-CoV-2-ben megvan, ez magyarázza, hogy mindkét vírust képes semlegesíteni.

Tényleg jó, ha közzétesszük, hogy milyen alapbetegsége volt a koronavírusban elhunyt betegnek? Az nlc.hu jogász segítségével járt utána ennek a kényes kérdésnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: