Fontos a bárányhimlő elleni védőoltás

Fontos, hogy beoltsák a gyerekeket bárányhimlő ellen, mert így kerülhető el a súlyos, szövődményes esetek kialakulása - hangsúlyozta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Szövetségének elnöke.

A szakember arról beszélt, hogy évente 30-40 ezer gyermek kapja meg a fertőzést , az esetek öt százaléka súlyos, átlagosan pedig minden századik kórházi ellátást igényel a szövődmények miatt, amelyek lehetnek idegrendszeri tünetek és a bőrön a hólyagoktól visszamaradó hegek.

g
Fontos abárányhimlőelleni oltás

Megemlítette, hogy a közösségbe kerülés előtt van esély a betegség elleni védekezésre, ezért is fontos, hogy megkapják a gyerekek a részleges védettséget adó első, majd az ezt kiterjesztő második oltást is .

Kötelező lehet a bárányhimlő elleni oltás A HáziPatika.com 2017 januárjában számolt be arról, hogy a mumpsz és a kanyaró elleni védőoltáshoz hasonlóan a bárányhimlő elleni oltás kötelezővé tételét javasolta a Házi Gyermekorvosok Egyesülete. Hódmezővásárhelyen már önkormányzatilag koordinálják az oltást, ami jelentős visszaesést hozott a betegszámban. Az ügyről itt írtunk korábban .

Miért kell két oltás bárányhimlő ellen?

Amikor a bárányhimlő elleni védőoltást 1995-ben bevezették az Egyesült Államokban, a szakértők arra számítottak, hogy egyszeri oltás elegendő lesz az élethosszig tartó védettség eléréséhez. Mára azonban kiderült, hogy tévedtek.

Az első oltás által nyújtott védettség idővel csökken, ezért emlékeztető oltásra van szükség, ha a lehető legnagyobb eséllyel szeretnénk megvédeni gyermekünket a vírusos betegség ellen. A szakértők 10 éven át tartó vizsgálat után jutottak erre a következtetésre. 1995-2004 között több mint 11 ezer beoltottat követtek nyomon. Közülük 1080-an, vagyis 9,5 százalékuk átesett a betegségen, amely azonban enyhébb tünetekkel jelentkezett, mint általában a nem oltott betegek esetében. A témáról itt olvashat bővebben .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: