Felnőttkorban is hasznos a védőoltás

A szakorvosok arra figyelmeztetnek, hogy felnőttkorban is gondolni kell a védőoltás általi immunizálásra, többek között a rizikócsoportokba tartozók (HIV-fertőzöttek, krónikus betegek, koraszülöttek, idősek) esetében. A vakcinációval nemcsak magunkat védhetjük, hanem a családunkat, a környezetünket és a társadalom egészét is.

A tiszta ivóvíz biztosítása mellett a világszerte bevezetett védőoltások jelentik az emberiség számára a legfontosabb népegészségügyi vívmányt: hozzájárulásuk a gyermekhalálozás visszaszorításához és a gazdasági fejlődéshez felbecsülhetetlen: az oltások több millió ember életét mentették már meg. Európa is évezredeken át viselte a nagy járványok rettenetes következményeit, becslések szerint például a népesség negyedét-felét pusztította el a 14. századi nagy pestisjárvány. Sok betegség pedig évszázadokon keresztül tizedelte a gyerekeket, mint például a torokgyík vagy a járványos gyermekbénulás.

"A gyermekkori oltásokról sok szó esik, szerepükkel többnyire mindannyian tisztában vagyunk. Nem tanácsos azonban megfeledkezni arról sem, hogy milyen fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében egyes felnőttkori oltások, akár külföldi utazásról, akár az influenzaszezonról van szó" - hívta fel a figyelmet dr. Szlávik János, az Egyesített Szent István Szent László Kórház (ESZSZK) Infektológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

Nem véletlenül okozott riadalmat a Magyarországon már visszaszorított kanyaró tavaszi felbukkanása az országban. Hamar kiderült, hogy a szövődmények (mint például az agyvelőgyulladás) miatt veszélyes kanyarót Romániából hurcolták be, ahol jelenleg is járvány van, már a 3000-et is túllépte a betegek száma. Hazánkban - köszönhetően a magas átoltottságnak - nem kell félni a betegségtől, mióta 1969-ben bevezették a kombinált MMR-oltást (kanyaró, mumpsz és rózsahimlő ellen). 1989-től emlékeztető vakcinát is kaptak a beoltottak a tartós védettség eléréséért.

A romániai járvány és a hazai megbetegedések aktuálissá tették néhány alapvető kérdés, tévhit tisztázását a kanyaróval kapcsolatban. Részletek itt.

"Aki tehát 1989 előtt született és a betegség járványos előfordulása ellenére mégsem esett át gyermekkorában kanyarón, jobb, ha beoltatja magát, főleg, ha külföldi utat tervez, például Romániába. Az 1989 után születettek már két adag oltást kaptak 15 hónaposan, majd 11 évesen, így védettnek tekinthetőek. Ugyanakkor a biztosabb védettség eléréséhez azoknak is szükségük lehet az ismétlőoltásra, akik csak egy adag kanyaró elleni oltást kaptak. A kanyaró ugyanis komoly dolog: ez a leginkább fertőző légútifertőzésa világon" - foglalta össze az osztályvezető főorvos.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra is felhívja a figyelmet, hogy a széles körű vakcináció és az ezzel kialakítható nyájimmunitás nemcsak azokat védi, akik az oltást kapják, hanem azokat az újszülötteket, csecsemőket is, akik még túl fiatalok egyes védőoltásokhoz, további mindazokat, akiknek alapbetegsége vagy súlyosan legyengült immunrendszere miatt védőoltás nem adható. Ha tehát az oltás elmaradása miatt csökken a populációs védettség, az adott betegség újra megjelenhet.

"Azt kell megérteni, hogy a beoltottak nemcsak önmagukat, hanem a szűkebb és tágabb közösséget is védik az egyébként legyőzhető fertőző betegségekkel szemben. A betegségek kezelése - már amennyiben létezik egyáltalán gyógymód az adott fertőzésre - nagyságrendekkel bonyolultabb, megterhelőbb és drágább, mint a kór megelőzése" - hangsúlyozta dr. Szlávik János.

A kockázati csoportba tartozókat is lehet oltani

Magyarországon a gyerekek vakcinációja megoldott, és a háború utáni évtizedekben kialakított oltási rendnek köszönhetően nemzetközi összehasonlításban is igen eredményes. Számos fertőzésre azonban felnőttkorban is figyelni kell, különösen a kockázati csoportokba tartozóknak.

A legyengült immunrendszerrel élők (immunszupprimált betegek) fogékonyabbak a fertőzésekre, amelyek közül azonban kellő körültekintéssel és megfelelő időben adott védőoltással jónéhány megelőzhető. Az Amerikai Infektológia Társaság ajánlásának megfelelően az immunszupprimált betegek egy része oltható, sőt számukra kifejezetten javasolt egyes védőoltások alkalmazása. Amint arra az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) is felhívja a figyelmet, az immunkárosodott betegek közvetett védelme érdekében javasolt a környezetükben élő személyek, családtagok oltása influenza, pneumococcus, meningococcus ésbárányhimlőellen.

Egyes védőoltásokra felnőttként is szükségünk lehet
Egyes védőoltásokra felnőttként is szükségünk lehet

A HIV-fertőzött betegek a legyengült immunrendszerrel élők fontos csoportját jelentik, immunizációjukra pedig új, részletesebb protokollt dolgoztak ki az ESZSZK-ban. A tünetmentes HIV-fertőzöttek - az élő kórokozót tartalmazó oltóanyagok kivételével - az életkorhoz kötött kötelező és ajánlott védőoltásokkal immunizálhatóak. Élő kórokozót tartalmazó oltóanyaggal azonban csak megfelelő kezelés és ellenőrzött immunstátusz mellett olthatóak.

"A most elkészült kezelési protokoll szerint a HIV-fertőzött betegek számára is javallott a védőoltás a hepatitis A és B, a gennyes agyhártyagyulladást okozó meningococcus baktérium, a tüdőgyulladás, az influenzavírus, illetve a HPV ellen. Ezek az oltások beadhatóak a HIV-pozitívoknak is, az elmaradásuk következtében esetlegesen fellépő betegségek viszont nagyon megviselhetik a páciens szervezetét. A HIV-fertőzöttek oltása olyan fontos téma, hogy az új kezelési protokoll egy egész fejezetet szentel a kérdésnek. A különböző krónikus betegek, szervátültetésre várók, veleszületett immunhiánnyal élők esetében is konzultálni kell a kezelőorvossal, hogy melyek a javallott védőoltások" - tette hozzá az infektológus főorvos.

Sok olyan betegség is van, amely ellen felnőttkorban egyébként egészséges emberek esetében is érdemes élni a védőoltás jelentette védelemmel. Ezek közé tartozik a többek között méhnyakrákot is okozó humán papillomavírus (HPV), a hepatitis A és B, az influenza vagy éppen a kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás. Javasolt továbbá minden felnőtt számára is a 10 évente esedékes tetanusz emlékeztetőoltást pertusszisz ellen is védő - dapT - oltóanyaggal végezni.

A bárányhimlő egyes esetekben a fellépő szövődmények miatt kockázatos betegség, hiszen a közösségbe kerülő gyermekek mellett a várandós nőkre és a fertőzésen még át nem esett felnőttekre is veszélyes. A bárányhimlő miatt aterhességelső három hónapjában, tehát a baba szervfejlődésének időszakában ugyanis komplex, az idegrendszert, a látást, a hallást, a szívet, a végtagokat érintő, gyógyíthatatlan fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki.

Azok a felnőttek, főleg leendő szülők, akik a védőoltás segítségével védelmet szereznek afertőző betegségekellen, egyben családjukat, kisgyermeküket is védik: az úgynevezett fészekimmunitás jótékony hatással van a családban élő kisgyerekek és idősek, nagyszülők egészségére is, hiszen a beoltott családtag nem viszi haza az adott kórokozót.

Az idősebbekre egyébként is fokozottan kell figyelni: a gyengülőimmunrendszermiatt egyes betegségek súlyosabb következményekkel járnak, jól ismert példa erre az influenza. Az Európai Unióban évente 25 és 100 millió között van az influenzában megbetegedettek száma, és közülük mintegy 38 ezer fő hal meg, többnyire idős emberek. Az influenzával összefüggésbe hozható halálozások és a súlyos szövődmények száma, a munkahelyi és az iskolai hiányzások, a termelékenység csökkenése közvetlenül vagy közvetett módon megközelítőleg 6-14 millió eurós terhet ró az Unióra.

Az OEK tájékoztatója szerint sok országban ajánlják, hogy a 65 év felettiek és a krónikus betegségben szenvedők évente oltassák be magukat influenza ellen. Hazánkban az influenzavírus elleni térítésmentes védőoltásra jogosultak a krónikus betegek, a cukorbetegek, az asztmások és a várandós nők mellett a 60 éven felüliek - egészségi állapotuktól függetlenül.

Kínában időközben a madárinfluenzavírus új törzse (H7N9) kezdett terjedni, szerencsére egyelőre csak madárról emberre, ám szakértők szerint nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy a vírus mutálódni fog. Az emberről emberre is terjedő, magas halálozási arányú fertőzés védőoltás hiányában világjárványt indíthat el. A WHO azt tanácsolja, Kínában ne ölelgessünk élő baromfit.

A fentieken túl "egzotikus" betegségek (például kolera, hastífusz) elleni oltásra is szüksége lehet azoknak az utazóknak, akik külföldre indulnak. A kötelező, illetve ajánlott védőoltásokat minden állam maga határozza meg, ezekről utazás előtt minél hamarabb tájékozódni kell, hiszen némelyik fertőzés ellen az oltási sor több részoltásból áll, mint például a hepatitis esetében. Jó hír, hogy a WHO friss állásfoglalása szerint a sárgaláz megelőzésére alkalmazott vakcina egyetlen dózisa élethosszig tartó védelmet biztosít a betegség ellen, emlékeztető oltásra nincs szükség.

Ezek bizony tények

A védőoltások átütő sikere azonban kétélű fegyver: az egykor pusztító kórok visszaszorulása azzal járt együtt, hogy sokan a betegségekről is elfeledkeztek, és megkérdőjelezték az oltás hasznosságát, biztonságosságát. Ennek a felejtésnek és tudatlanságnak az egyik megnyilvánulása az oltásellenes mozgalom, amely tudományos megalapozottság nélkül tesz olyan állításokat, amelyekkel sok ember életét, egészségét sodorja veszélybe.

Ezért döntött úgy az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy a minden évben április utolsó hetében tartott Európai Védőoltási Hét idén a vakcináció életmentő szerepét állítja a középpontba. A post-truth, azaz "az igazságon túli" korban a WHO határozottan kiáll a tények mellett, és arra szólít fel minket, hogy kérdőjelezzük meg az állításokat, amelyek bizonyítékok nélkül vonják kétségbe a védőoltások jelentőségét.


Mindez nem csupán azért fontos, mert jelen pillanatban is 19,4 millió gyerek él a világon, aki egyáltalán nem, vagy nem elegendő védőoltást kap. A tényeket azért is hangsúlyozni kell, mert az oltásellenes mozgalom tevékenységének egyik eredményeként olyan járványos betegségek ütötték fel ismét a fejüket, amelyektől már többé-kevésbé sikerült megszabadulnunk. Jó példa erre az Európából már kiszorítottnak hitt diftéria (torokgyík), amelyet 28 év után diagnosztizáltak újra Spanyolországban 2015-ben. A kórházba került hatéves kisfiú szülei is úgy vélték, hogy felesleges beadatni gyermeküknek a védőoltásokat.

A vakcináció azért is fontos, mert a WHO szerint nem csupán olyan távoli országokban nem jut hozzá sok gyermek a védőoltásokhoz, mint India, Nigéria vagy Pakisztán, de a szomszédunkban, Ukrajnában is 370 ezer (!) gyerek marad megfelelő immunizálás nélkül.

A védőoltások beváltak! - ez a WHO kampányának fő üzenete, amely 5 tényt szeretne mindenki figyelmébe ajánlani:

  1. A védőoltások biztonságosak és hatékonyak.
  2. Az oltásokkal potenciálisan halálos betegségeket is megelőzhetünk.
  3. Az oltások jobb védettséget biztosítanak, mint ha átesünk a betegségen.
  4. A kombinált védőoltások is biztonságosak; időt, pénzt és stresszt lehet megtakarítani akár több oltás egyidejű beadásával.
  5. Ha abbahagyjuk az immunizálást, nem oltunk, akkor az elfeledettnek hitt fertőző betegségek (torokgyík, kanyaró, mumpsz, járványos gyermekbénulás) vissza fognak térni.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben borongós időre van kilátás, majd észak, északnyugat felől vékonyodni, szakadozni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag