Felfedeztek egy agresszívabb HIV-variánst

Az AIDS betegséget okozó humán immundeficiencia-vírus (HIV) egy eddig ismeretlen, fertőzőbb variánsát fedezték fel egy hosszú távú kutatás során Hollandiában.

Egy eddig ismeretlen, agresszívabb HIV-variánst fedeztek fel Hollandiában. A HIV-1 úgynevezett VB variánsa 3,5-5,5-szeres vírusterheléssel jár, könnyebben fertőz és valószínűleg nagyobb károkat képes okozni az immunrendszerben - derült ki az Oxfordi Egyetem kutatóinak új tanulmányából. A kezelés alatt álló fertőzötteket a kutatás szerint ugyanakkor nem fenyegeti nagyobb veszély: a kezelés kezdete után a VB-páciensek esetében is hasonló lefolyású volt a betegség, mint másoknál.

A rendszeres tesztelés életmenő

Az eredmények ismeretében a szakértő szerint nagyon fontos, hogy a nagy HIV -kockázatú embereknek lehetőségük legyen a rendszeres tesztelésre, ami lehetővé teszi, hogy időben diagnosztizálják a fertőzést és megkezdjék a kezelést. "Ez csökkenti az időt, amely alatt a vírus károsíthatja az immunrendszert és az egészséget" - magyarázta a kutatásban részt vevő Christophe Fraser, az Oxfordi Egyetem munkatársa.

HIV-teszthez vett mintát tart egy orvos
Az újonnan felfedezett variáns könnyebben fertőz és valószínűleg nagyobb károkat okoz.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Hollandiában már több mint 100 esetről tudnak

A VB variánst a Beehive (Méhkas) nevű, hosszú távú megfigyelési projekt során fedezték fel, amikor európai és ugandai mintákat gyűjtöttek és elemeztek a kutatók. Ekkor tűnt fel a variáns 17 mintában, amelyek közül 15 Hollandiából származott. Ezt követően további több ezer, Hollandiában tesztelt páciens mintáját elemezték, és így 92 újabb fertőzöttnél bukkantak a VB-variánsra.

"Szégyent, megbánást, félelmet éreztem" - olvassa el egy HIV-fertőzött vallomását .

A variáns a kutatók szerint vélhetően az 1980-as és 1990-es években terjedhetett el az országban, majd 2010 után a terjedése ismét lelassult. A tanulmány egy újabb kirakósdarab, amely segít megérteni a HIV-vírus evolúcióját - mondta Maximilian Münchoff virológus, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kutatója. A szakember úgy véli azonban, hogy a variáns nem fog új lendületet adni a vírus terjedésének. "Bár statisztikailag jelentősek a hatások, a nagy járványtani összefüggésben mellékesek" - véli Münchoff.

"Ez abból is látszik, hogy a variáns már évtizedek óta kering anélkül, hogy más variánsokat elnyomott volna. A kezelt betegek számára pedig a terápia és az egészséges életmód egyébként is fontosabb, mint a virológiai tényezők" - fejtette ki a virológus.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

Az elvonuló zivatarok mögött délelőtt a legtöbb helyen átmenetileg csökken a felhőzet és a csapadék esélye. A nyugati, délnyugati tájakon viszont több maradhat a felhő. Ugyanakkor délutántól ismét egyre többfelé valószínű záporok, zivatarok kialakulása felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében, a zivatarok estére rendszerbe szerveződhetnek. Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak! A déli, délkeleti szél a zivatarokat leszámítva legfeljebb élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között valószínű, nyugaton, délnyugaton az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékekkel. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra