Ez a gén növeli a koronavírus kockázatát

Tény, hogy az idősebb emberek nagyobb veszélynek vannak kitéve a járvány szempontjából, de egyre több tanulmány utal arra, hogy nem (csak) a koron, sokkal inkább a genetikán múlik, kinél milyen súlyos tüneteket okoz a COVID-19. Egy friss kutatás be is azonosított egy gént, amely növeli a rizikót.

Angliában és Walesben a COVID-19 következtében elhunytak között ademenciaaz egyik leggyakoribb krónikus betegség, emiatt kezdték el vizsgálni az Exeteri Egyetem tudósai a lehetséges összefüggést a két kórállapot között. Kutatásukban az ApoE nevű génre koncentráltak, amely a lipoproteinek anyagcseréjében szerepet játszó kötőfehérje, és több variánsa létezik.

Segítheti a megelőzést a D-vitamin? A D-vitamin megfelelő szintje elengedhetetlen csontjaink védelme és izomerőnk fenntartása érdekében. A napfény hatására termelődő vitamin azonban a betegségekkel szembeni védekezőképességre is pozitív hatással van. De vajon a koronavírus-fertőzés megelőzését is segíti? Korábbi cikkünkben erről olvashat részleteket.

Az egyik variáns az ApoE e4, amely a koleszterinszint szabályozásában és a szervezetben fellépő gyulladások kezelésében játszik szerepet. Korábban erről a génről már kiderült, hogy kapcsolatban áll a szívbetegségek és a demencia kialakulásával: azoknál az embereknél tizennégyszer nagyobb a rizikó, akik két másolattal rendelkeznek ebből a génvariánsból. És úgy tűnik, a koronavírus-fertőzés esetében is fokozott kockázatot jelent ez a mutáció.

Egyre több jel utal arra, hogy génjeink határozzák meg, hogyan reagál a szervezetünk a koronavírusra. Fotó: Getty Images
Egyre több jel utal arra, hogy génjeink határozzák meg, hogyan reagál a szervezetünk a koronavírusra. Fotó: Getty Images

A kutatócsapat a március 16. és április 26. között diagnosztizált brit COVID-19-eseteket vizsgálta. Az eredmények szerint 37 betegnél két ApoE e4 másolatot fedeztek fel, míg 401 esetben az ApoE gén másik variánsából, az e3-ból volt két másolat. A koronavírus-fertőzés pedig azoknál átlagban kétszer súlyosabb volt, akik az e4 variánsból rendelkeztek kettővel.

A Journal of Gerontology: Medical Sciences című tudományos szaklapban megjelent publikációban hangsúlyozzák, hogy ez nem jelenti azt, hogy a génvariáns határozza meg, hogy valaki fogékonyabb a fertőzésre, vagy sem. De arra hatással lehet, hogy milyen súlyos tüneteket okozhat a koronavírus, emiatt további vizsgálatok szükségesek az irányban, hogy milyen szerepet játszik azimmunrendszerműködésében az ApoE gén.

A hűség új mintaszobra lehetne az a kiskutya, aki 3 hónapig várta elhunyt gazdáját egy vuhani kórházban. A szőrmók sorsáról az nlc.hu cikkéből tudhat meg többet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció