Európai Unió: az emlékeztető oltások gyengíthetik az immunrendszert

Az Európai Unió szabályozó hatóságai arra figyelmeztettek, hogy a gyakori COVID-19 emlékeztető oltások károsan befolyásolhatják az immunrendszert, és nem biztos, hogy megvalósíthatóak.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a négyhavonta megismételt emlékeztető adagok gyengíthetik az immunrendszert. Ehelyett az országoknak több időt kellene hagyniuk az emlékeztető programok között, illetve a hideg évszak kezdetéhez kellene kötniük azokat, az influenza elleni védőoltások mintájára - írta a Bloomberg .

dsad
A túl sok oltás gyengítheti az immunrendszert. Fotó: Getty Images

Az emlékeztető oltást "egyszer, vagy talán kétszer is be lehet adni, de ez nem olyasmi, amiről úgy gondoljuk, hogy folyamatosan meg kellene ismételni" - mondta Marco Cavaleri, az EMA egyik vezetője. Szerinte az orális és intravénás antivirális szerek, például a Paxlovid és a Remdesivir megőrzik hatékonyságukat az omikron ellen. Úgy vélte, legkorábban áprilisban engedélyezhetik az omikront célzó új vakcinákat, mivel az eljárás körülbelül három-négy hónapot vesz igénybe.

Az ajánlást akkor adták ki, amikor egyes országok fontolóra vették a negyedik oltás elkezdését. E hónap elején Izrael lett az első ország, amely megkezdte a második, azaz negyedik oltás beadását a 60 év felettieknek. Az Egyesült Királyság azt mondta, hogy az emlékeztető oltások jó védelmet nyújtanak, és jelenleg nincs szükség második emlékeztető oltásra, de az adatok alakulása során felülvizsgálják azokat.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

A Dunántúl északnyugati tájain és az északkeleti megyékben sok napsütés valószínű, arrafelé várható legkisebb számban, valamint eséllyel csapadék. Másutt erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és több helyen lehet zápor, főként felhőszakadással kísért zivatar is. Zivataroktól függetlenül az Alpokalján néhol megerősödhet az északi szél. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére döntően 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra nem kell számítani. A napos időszakokban ugyanakkor erős lesz az UV-sugárzás.