Európa a legrosszabb járványügyi besorolásba került

Négy régió kivételével a legsúlyosabb járványügyi besorolásba került Európa egésze.

Sötétvörösbe borult szinte az egész kontinens az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb, január 27-i adatok alapján frissített térképén. A szín a legrosszabb járványügyi besorolást jelöli, ezekben a régiókban százezer főre több mint 500 fertőzöttet tartanak nyilván.

Egész Európában gyorsan terjed az omikron variáns

Európa legtöbb országában az omikron gyors terjedésével vett új lendületet a járvány, Magyarországon is az újonnan diagnosztizált fertőzések túlnyomó többségéért már ez a vírusvariáns a felelős. A napi fertőzésszám nemrég nálunk is átlépte a 20 ezret, amire eddig a pandémia kitörése óta nem volt példa.

Egész Európa a legszigorúbb járványügyi besorolásba került. Forrás: ECDC
Egész Európa a legszigorúbb járványügyi besorolásba került. Forrás: ECDC

A térképen csupán Lengyelország egy keleti és nyugati régiója kapott enyhébb besorolást, valamint két román megyében volt lakosságarányosan alacsonyabb (százezer főre vetítve 200 és 499 közötti) az új fertőzöttek száma.

Sokan megkönnyebbülten nyugtázzák, hogy az eddigi tapasztalatok szerint az omikron variáns a legtöbb fertőzöttnél csak enyhe, megfázásszerű tüneteket okoz. Szakemberek azonban figyelmeztetnek: nem szabad megfeledkezni a hosszú COVID-ról, ami enyhe lefolyású megbetegedés vagy tünetmentesfertőzésután is kialakulhat.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció