Eltűnhet az AIDS, a tuberkulózis és a malária

14 milliárd dollár - több mint 4222 milliárd forint - gyűlt össze orvosi kutatásokra egy adományozói konferencián - jelentette be a Globális Alap (GFATM), amely a HIV/AIDS, a tuberkulózis és a malária ellen küzd.

Három fertőzött szervezetéből is sikerült véglegesen kiirtani a HIV-vírust. Részletek itt!

A kormányzati és nem kormányzati adományokból összesen 14,02 milliárd dollár gyűlt össze. A legnagyobb, 4,68 milliárd dolláros felajánlás az Egyesült Államoktól érkezett - közölte Peter Sands ügyvezető igazgató. A 2020 és 2023 közötti időszakra vonatkozó felajánlások 16 millió ember életének megmentéséhez járulhatnak hozzá, továbbá mintegy 234 millió ember kerülheti el így a fertőzést.

AIDS, HIV, malária, tubekulózis, fertőző betegségek, orvosi kutatások, adomány
AIDS, HIV, malária, tubekulózis, fertőző betegségek, orvosi kutatások, adomány

2030-ra eltűnhetnek betegségek

A cél az, hogy az AIDS, a tuberkulózis és a malária eltűnjön el a Föld színéről - mondta korábban az adományozóknak Emmanuel Macron francia elnök. Úgy véli, a betegségek felszámolására kitűzött 2030-as céldátum reális. "Elérhető, ha ma vállaljuk a felelősséget" - fogalmazott.

A francia államfő egy sor olyan országot nevezett meg, amely szerinte többel is hozzájárulhatna a fertőző betegségek elleni küzdelem finanszírozásához. Macron szerint Franciaország már bevállalta a 15 százalékos emelést, és azt javasolta, hogy Japán, Norvégia, Ausztrália is növelje hozzájárulását. Szaúd-Arábiával, Katarral és az Egyesült Arab Emírségekkel szemben is nagyok az elvárások - tette hozzá. Az öböl menti országok Ausztráliával együtt már reagáltak a hozzájárulások növelésére irányuló kérésére.

Új fegyver jön az AIDS ellen

Ahogy korábban megírtuk, a közelmúltban fontos lépést tett az orvostudomány egy biztonságos és hatékony HIV elleni vakcina megalkotása felé. A kutatók reményei szerint néhány éven belül megkezdődhetnek a klinikai vizsgálatok. Mielőtt azonban elkezdődne a vakcina embereknél alkalmazható típusának kifejlesztése és tesztelése, néhány felmerülő problémára még megoldást kell találni. Ezek egyike, hogy az oltóanyaggal befecskendezett citomegalovírus ne tudjon elszaporodni a szervezetben, mivel igen veszélyes kórokozóról van szó. A fertőzés maradandó szervi károsodást okozhat, várandós nőknél pedig súlyosan károsíthatja a születendő magzat fejlődését.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció