Ellenálló szuperbaktériumok okoznak halálos fertőzést

Különösen sokan halnak meg vérmérgezés következtében a világon.

Világszerte mintegy 1,27 millió ember halt meg 2019-ben antibiotikumnak ellenálló kórokozó okoztafertőzésmiatt - írta az MTI egy nemzetközi szakértői csoport tanulmánya alapján. A Lancet orvosi hetilap anyaga szerint abban az évben csaknem ötmillió halálesetnél volt legalább részben felelős a halálért ilyen fertőzés. Ezzel a világ leggyakoribb halálokai közé tartoznak az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók. HIV-fertőzésben vagy AIDS-ben 2020-ban a becslések szerint 680 ezren, maláriában 627 ezren haltak meg.

sda
Vírusos megbetegedés esetén nem ajánlott antibiotikumot szedni. Fotó: Getty Images

Antibiotikumrezisztenciáról általában akkor beszélnek, amikor a páciens nem reagál az antibiotikumra, ami azt jeleni, hogy a betegségét okozó baktériumot nem semmisíti meg az antibiotikum.

Az antibiotikumrezisztencia problémája különösen gyakran jelentkezik az alsó légutak fertőzéseinél, például tüdőgyulladásnál. Mintegy 400 ezer haláleset írható a számlájukra. Különösen sokan haltak meg vérmérgezés és vakbélgyulladás következtében, mert a fertőzést a rezisztens kórokozó miatt antibiotikummal nem sikerült legyőzni. A leggyakrabban rezisztenciaproblémát okozó baktériumok közé tartozik az Escherichia coli, a Staphylococcus aureus, a Klebsiella pneumoniae és a Streptococcus pneumoniae. A legsúlyosabban a vizsgálat szerint az Afrika nyugati részén, a Szaharától délre lévő országok érintettek. Itt 100 ezer emberre csaknem 24 haláleset jut, melyek közvetlenül visszavezethetők egy rezisztens kórokozó kiváltotta fertőzésre. A gazdagabb országokban 100 ezer főre 13 haláleset jut. A leginkább veszélyeztetettek az öt év alatti gyerekek.

"Ezek az új adatok elénk tárják az antimikrobiális rezisztencia problémájának valódi mértékét, és egyértelműen jelzik, hogy most kell cselekednünk" - mondta Chris Murray, a Washingtoni Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője. A szakértő szerint a cél a fertőzések elkerülése a jobb higiénia és az oltások biztosítása segítségével. Emellett vissza kell fogni az antibiotikumok nem megfelelő, túlzott használatát - például az antibiotikumokra nem reagáló vírusfertőzéseknél. Új antibiotikumokat kell kifejleszteni és piacra vinni - hívta fel a figyelmet a szakember.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)