Elkapható a villamoson a tbc?

Egy ideig képesek voltak meggyógyítani minden tbc-s beteget, csakhogy a baktérium gyorsan alkalmazkodott. Mára tehát újra halálos veszélyt rejthet, ha valaki megfertőződik tbc-vel például úgy, hogy egy repülőn utazik egy fertőzött beteggel.

Ma Magyarországon körülbelül 1600 tbc-s beteget fedeznek fel évente, és több megyében is kötelező a tüdőszűrés. A második világháború után közvetlenül felfedezték a sztreptomicint, és sorban azokat a hatékony gyógyszereket, amelyekkel mind a mai napig meg lehet gyógyítani a tbc-s betegek többségét. Meg lehet gyógyítani, de csak akkor, ha minden beteg minden esetben hozzájut, és be is veszi a megfelelő gyógyszereket. Ez utóbbi ugyanis létfontosságú: aki nem hajlandó együttműködni, annak a fertőzés akár halálos is lehet.

Beszéddel is terjedhet

A betegség cseppfertőzés útján terjed, emberről emberre. A baktériumot, tehát a Mycobakterium tuberculosist Robert Koch fedezte föl, és Koch-bacilusnak is hívják. Akkor fertőző egy beteg ember, ha bizonyos számú bacilust ürít a légúti nedveiből. Ez nem jelenti azt, hogy köpködnie kell az illetőnek, mert az egyszerű beszéd, tüsszentés és köhögés közben mindegyikünknek távozik a légútjaiból, a szájából bizonyos mennyiségű váladék. Ha a baktériumok száma ebben a váladékban eléri azt a kritikus tömeget, akkor fertőzőnek tekintik a beteget.

A tbc-s, fertőző állapotú betegeket kórházban kezelik egészen addig, amíg meg nem szűnik az illető fertőzőképessége. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az illető néhány hétig nem hagyhatja el az intézményt, tehát tulajdonképpen a fertőzőképesség idejére be van zárva. Ez mindenki érdeke: a betegé is, hiszen így minden ellátást megkap, és a társadalomé is, mert így csökken a kórokozó továbbadásának veszélye.

A járművek kapaszkodóinak megérintésével nem lehet megfertőződni, azonban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint akkor már van esély a megbetegedésre, ha valaki 8 órát tölt fertőzőképes tébécéssel egy légtérben. Ilyen módon például a hosszú repülő- vagy vonat utak alatt van esély a megfertőződésre. Tárgyak megfogdosásával (tehát például villamoson) nem kaphatjuk el ezt a betegséget, ám közös tárgyak használatával igen! Pest megyében egy-két évtizede komoly járvány volt: egy alkoholkimérés berendezési tárgyai, poharai terjesztették a baktériumokat. Akkor is nagyon elővigyázatosnak kell lenni, ha családban valaki tbc-s, mert a közös használati tárgyakon életképes marad a kórokozó, és ha egy fogadóképes szervezetbe elegendő baktérium jut be, akkor így is elkapható a tbc.

Kezelés: a pontosság életmentő lehet!

A kórházi kezelés hatalmas előnye az, hogy ellenőrzött: a beteg reggel, délben és este az egészségügyi személyzet előtt nyeli le a számára kijelölt gyógyszert. Ezt az ellenőrzött kezelést kellene folytatni a járóbeteg-ellátásban is, de ott ez nem valósul meg, pedig a kórházi kezelést követően még több hónapig, (általában 4-6 hónapig) kell szedni - az egyébként ingyen kapott - tablettákat. Minél korábbi stádiumban kezdik a kezelést, annál nagyobb az esély a gyógyulásra, és annál rövidebb ideig tart a gyógyszerelés.

Rezisztencia meghatározás: ha kimutatták a baktériumot, akkor meg tudják mondani, hogy mely hatóanyagokra érzékeny, és melyekre nem reagál. Ez az információ befolyásolja a kezelést. Mint mondtuk, ingyenes a kezelés, csakhogy rendkívül rendszeresen, pontosan kellene bevenni a gyógyszert, erre pedig a betegek egy része nem hajlandó: nem mennek be a gyógyszerért, gyakran lakcímük sincs - emiatt nem tartoznak egyetlen tüdőgondozóhoz sem. És ez komoly probléma, mert a betegség ilyenkor kiújul, az illető újra fertőző lesz, a tbc-baktérium pedig rezisztenssé válik arra a szerre, amivel eddig kezelték, a baktérium alkalmazkodik a körülményekhez. Ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy kialakulnak az egy hatóanyagra, két hatóanyagra, majd végül több hatóanyagra is érzéketlen törzsek.

Tbc-referencialaboratórium A tüdőgyógyászok számára ekkor már komoly problémákat okoz a gyógyítás: ha az úgynevezett elsőrendű és másodrendű antituberkolotikumokkal sem képesek gyógyítani, akkor egyre kisebb eséllyel tudják legyűrni a fertőzést. És ez nem csupán arra a betegre veszélyes, aki felelőtlen magatartásával rezisztens baktériumtörzset "nevelgetett ki" magában!

Előfordul, hogy egy egészséges ember rögtön egy ilyen extrém módon rezisztens törzzsel fertőződik meg, és akkor rögtön bajba kerül az orvos, mert az általánosan használt hatóanyagok nem segítenek.

A tbc multirezisztens formáinak száma az elmúlt években 5-7 százalékra emelkedett, körülbelül félmillióan szenvedhetnek gyógyszereknek ellenálló tbc-törzstől. A gyógyszer-rezisztens esetek majdnem fele Kínában és Indiában fordult elő, de gyakori Oroszország északnyugati részén is.

Míg a szabványos gyógyszerekkel végzett terápia körülbelül 20 dollárba kerül, a multirezisztens típusok kezelése akár 5000 dollárra is rúghat - hívja fel a figyelmet Matteo Zignol, a WHO-nak készített tanulmány társszerzője.

Tbc-s vagyok?

Nincs specifikusan olyan tünet, amire a tüdőgyógyászok azt mondanák, hogy az illető biztosan tbc-s. Általában képalkotó eljárással, illetve a baktérium kimutatásával igazolják a diagnózist. Olyan eset is van, amikor a kórokozót nem sikerült kimutatni, de minden más jel arra mutat, hogy a beteg (már nem fertőző módon) tbc-s. Ilyenkor is adnak antituberkolotikumot, és ha a beteg meggyógyul, akkor tbc-s volt.

Hol okoz elváltozásokat a tbc? Az esetek túlnyomó többségében a tüdőn. Csak nagyon ritkán van tüdőn kívüli, más szerveket is érintő fertőzés. Ritkán a mellhártyán, a nyirokcsomón, a csontokon. Az agyhártyagyulladás extrém ritka. A tbc szerencsére egyre ritkábban fordul elő, jelenleg körülbelül 16 százezrelék a hazai fertőződési arány, tehát 100 ezer lakosból 16 lesz beteg.

Ugyanakkor jó tudni, hogy Európa nyugati szélén 10 százezrelék alatti az előfordulás. Nálunk azért magasabb a fertőzöttek száma, mert Ukrajnában, Romániában, Bulgáriában több a beteg, márpedig onnan gyakori a betegség behurcolása. A tüdőgyógyász szakma már többször próbálkozott azzal, hogy a betelepülők számára tegyék kötelezővé a tbc-szűrést (tüdőszűrést), ám emberi jogokra hivatkozva mindig elutasította a kérést az államigazgatás.

Pedig egyetlen fertőzött beteg évente 15 további embernek is tovább adhatja a betegséget.

Kiket veszélyeztet?

Általában a rosszabb életkörülmények között élők között gyakori ez a fertőzés, de ez nem minden esetben van így. Tulajdonképpen bárki megfertőződhet, ha az immunrendszere éppen nem képes hatékonyan ellenállni a kórokozók támadásának.

Jó körülmények között élő, magas iskolázottságú betegeket is kezeltek már Magyarországon, és gyakori a viszonylag fiatal beteg is. Fertőzésre hajlamosít az alkoholizmus, a kábítószer-fogyasztás, sőt a cukorbetegség is. Kutatók nagyobb számban találtak tbc-s betegeket a HIV-fertőzöttek között is, illetve a szilikózis-betegségben szenvedőknél.

Mire jó a gyermekkori oltás, a BCG?

"A BCG oltás nem nyújt életre szóló védettséget a tbc ellen, nem is ezért adjuk, hanem azért, hogy kivédjük a gyermekkori miliáris tbc-t (ezt a legrosszindulatúbb lefolyású tbc, sok halálesettel) és a Mycobakterium tuberculosis által okozott agyhártyagyulladást.

Ennek a követelménynek és elvárásnak az oltóanyag tökéletesen eleget is tesz" - mondta a HáziPatika.com-nak dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője, aki hozzátette, hogy Magyarországon - Európában egyedülálló módon - 1996 óta évente 5-10 százalékkal, töretlenül csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső