Csökkentette a járvány a várható élettartamot

Az előző évhez képest majdnem 1 évvel, 81,3 évről 80,4 évre csökkent 2020-ban a születéskor várható élettartam az Európai Unióban. A visszaesés összefügg a halálozási arány koronavírus-járvány miatt bekövetkezett hirtelen növekedésével - közölte az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala, az Eurostat.

2020-ban a születéskor várható átlagos élettartam 80,4 év volt az Európai Unióban. A nőknél az átlagos várható élettartam 83,2 év, a férfiaknál pedig 77,5 év volt. Az előző évhez képest a férfiak életkilátása egy évvel, a nőké 0,8 évvel csökkent.


Itt a legaggasztóbb a helyzet

Az adatok szerint tavalyelőtt a várható élettartam az EU 27 tagállamából 23-ban csökkent. Kivételt csak Dánia, Észtország, Finnország és Ciprus képez. A várható élettartam legnagyobb csökkenését Spanyolországban regisztrálták (1,5 év 2019-hez képest), ezt követi Belgium és Bulgária (1,3 éves csökkenéssel), majd Olaszország, Lengyelország és Románia (1,2 éves csökkenéssel).

Rontott az életkilátásokon a koronavírus megjelenése. Fotó: Getty IMages
Rontott az életkilátásokon a koronavírus megjelenése. Fotó: Getty IMages

A csúcstartók

A vizsgált időszakban a születéskor várható legmagasabb élettartammal rendelkező uniós régiók Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban voltak. A sor elején a francia Korzika szigete található (84,0 év), majd a spanyolországi Baleár-szigetek (83,9 év) és a görögországi Epirusz régió (83,8) következett. A legalacsonyabb, 72,8 éves várható élettartammal rendelkező uniós régiók mind Bulgáriában voltak.

A nemek szerinti bontást vizsgálva elmondható, hogy a nők várható élettartama szintén a franciaországi Korzika szigetén volt a legmagasabb (87,0 év), majd a spanyol Galícia régióban (86,7 év). A Loire és Midi-Pyrénées francia régiókban, a finn Aland-szigeteken és a görögországi Epirusz régióban egyaránt 86,4 év várható átlagos élettartamot regisztráltak. A férfiak születéskor várható élettartamának legmagasabb szintjét (81,4) a görögországi Epirusz régióban, a közép-olaszországi Umbria régióban és a spanyolországi Baleár-szigeteken állapították meg.

Mi a helyzet Magyarországon?

A jelentésből Magyarország esetében az derült ki, hogy a születéskor várható átlagos élettartam az 1980-ban regisztrált 69,1-ről 75,7-re emelkedett 2020-ra, azonban 2019-ben elérte a 76,5 évet is. A nők várható élettartama 1980-ban 72,8 év volt, ami 2019-ben 79,7-re, 2020-ban pedig 79 évre módosult. A férfiak esetében pedig a várható élettartam 1980-ban 65,5, 2019-ben 73,1, míg 2020-ban 72,3 év volt Magyarországon.

Több mint 5 millió haláleset volt 2020-ban

2020-ban egyébként 5,18 millió ember halt meg az unióban, szemben a 2019-es 4,65 millió halálesettel. A halálozási arány ezer főre vetítve elérte a 11,6-et, ami 1,2-del haladta meg a 2019-es adatokat. A halálesetek megnövekedett számáért a koronavírus-járvány a felelős.

A születéskor várható élettartam azonban az elmúlt évtizedekben gyorsan nőtt, amelynek hátterében számos tényező áll. Ezek közé tartozik a csecsemőhalandóság csökkenése, az életszínvonal emelkedése, a jobb és egészségesebb életmód, valamint az oktatás, az egészségügy és az orvostudomány fejlődése is. A hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy a várható élettartam az 1960-as évek óta évtizedenként átlagosan több mint két évvel emelkedett.

Emberek tízmilliói küzdenek egy új krónikus betegséggel a koronavírus-fertőzést követően: a hosszú COVID -dal. Az elhúzódó tünetekkel járó probléma széleskörűen érinti az emberi szervezetet, kezelése pedig elképesztő pénzösszegeket emészt fel.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: