A járvány jóval lejjebb nyomta a várható élettartamot

Csaknem két évvel lett kevesebb a várható élettartam 2020-ban az Egyesült Államokban. Ez nagyobb mértékű csökkenés, mint a többi 21 vizsgált, magas jövedelmű ország bármelyikében.

Egy globális kutatás szerint 2020-ban, amikor sokan haltak meg koronavírus -fertőzésben, 76,99 évre csökkent az amerikaiak várható átlagos élettartama az egy évvel korábbi 78,86 évről. A várható élettartamot a vizsgált országok halálozási és népszámlálási adatai alapján számították ki a kutatók, köztük a Virginia Commonwealth University tudósai. A várható élettartam csökkenése az Egyesült Államokban messze meghaladja a többi 21 ország 0,58 éves, átlagos csökkenését.

ápoló fogja egy idős férfi kezét
Csaknem két évvel lett kevesebb a várható élettartam 2020-ban az Egyesült Államokban.Fotó: Getty Images

A 3. leggyakoribb halálok lett Amerikában

A COVID-19 halálozási aránya egyébként az Egyesült Államokban volt az egyik legmagasabb 2020-ban. Az országban a koronavírus okozta a harmadik legtöbb halálozást a szívbetegségek és a rák után. A tanulmány kutatói szerint az Egyesült Államok szövetségi, állami és helyi szinten is rosszul reagált kezdetben a járványra - ez vezetett a más országokénál magasabb halálozási rátához, ami jelentősen növelte a várható élettartamban mutatkozó különbséget a többi fejlett országhoz képest.

Rossz lépések, mélyen gyökerező problémák

Koronavírus: nagyobb veszélyt jelentenek a barátok.

A tanulmány egyik szerzője, Steven H. Woolf, a Virginiai Egyetem munkatársa szerint a magas halálozáshoz a "félrekezelt" járványon kívül olyan mélyen gyökerező problémák is hozzájárultak, amelyek már a pandémia előtt is sújtották az Egyesült Államokat. Ilyen például az általános egészségügyi ellátás hiánya, a nagy jövedelmi és iskolázottsági különbségek, illetve az egészségtelenebb fizikai és társadalmi környezet is.

Egyébként az amerikai járványügyi központ (CDC) is hasonló mértékű - 1,8 év - élettartam-csökkenést mutatott ki korábban 2020-ra, ami a legjelentősebb érték a második világháború óta. A CDC becslése szerint az Egyesült Államokban már csaknem egymillió ember halálát okozta a koronavírus-járvány, amely harmadik évébe lépett 2022-ben.

Emberek tízmilliói küzdenek egy új krónikus betegséggel a koronavírus-fertőzést követően: a hosszú COVID -dal. Az elhúzódó tünetekkel járó probléma széleskörűen érinti az emberi szervezetet, kezelése pedig elképesztő pénzösszegeket emészt fel.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: