COVID-19: ijesztő tünetek is jelentkezhetnek

A koronavírus-fertőzés (COVID-19) a szokványos tünetek mellett - mint a láz, a fáradékonyság vagy a köhögés - számos furcsa, esetenként ijesztő szimptómával is együtt járhat. Az érintettek egy részénél például pszichotikus panaszok - téveszmék, hallucinációk - jelentkeznek. Bár a pszichózis és a pandémiák közötti összefüggést már jóval korábban felfedezték, a szakemberek még mindig nem tudják, mi magyarázhatja a különös kapcsolatot.

Egyelőre nem tisztázott, hogy ami a jelenlegi járványt illeti, pontosan milyen mértékű a probléma - vagyis, hogy mennyire elterjedtek a pszichotikus tünetek a koronavírus-fertőzötteknél -, az azonban biztos, hogy a tavalyi év során már több vizsgálatban is foglalkoztak a témával - írja az iflscience.com.

Koronavírus: ilyen volt a pandémia első éve Alig egy év leforgása alatt alapjaiban megváltoztatta mindennapi életünket az új típusú koronavírus megjelenése és elterjedése. Cikkünkben sorra vesszük azokat a főbb mérföldköveket, amelyek mentén egy korábban ismeretlen fenyegetés mára az egész világot behálózó pandémiává erősödött.

Azt hitte, a macskája egy oroszlán

Egy tanulmányban, amely 2020 novemberében jelent meg, rámutattak, hogy 5-ből közel 1 koronavírus-fertőzöttnél diagnosztizáltak valamilyen pszichiátriai problémát a megbetegedést követő 3 hónapban. Ráadásul az érintetteknél 4-ből 1 esetben a fertőzést megelőzően semmilyen mentális probléma nem merült fel. Sokaknál szorongás, depresszió, álmatlanság alakult ki, de több mint 1200 embert valamilyen pszichotikus betegséggel diagnosztizáltak. Egy másik vizsgálat során, amelyben 153, az Egyesült Királyságban kórházba került koronavírus-fertőzöttet analizáltak, arra jutottak a szakemberek, hogy 10 betegnél afertőzésután pszichózis jelentkezett.

Sajnos vannak, akiknél a pszichotikus panaszok hosszú ideig nem múlnak el. Egy 55 éves nő például annak ellenére tapasztalt elhúzódó (több hétig tartó) és erős pszichotikus szimptómákat a koronavírus-fertőzést követően, hogy korábban semmilyen mentális betegsége nem volt. Pár nappal az után, hogy hazaengedték a kórházból, ahol COVID-19-cel kezelték, újra be kellett feküdnie, mivel furcsán viselkedett, és különös, ijesztő gondolatok kínozták. Amellett, hogy zavarodott volt, kezdte azt hinni, hogy a macskája egy oroszlán, és hogy majmok ugrálnak ki a mentős táskájából. Arról is meg volt győződve, hogy a kórházban dolgozó ápolók azt tervezik, hogy ártanak neki. Sőt, az egyik családtagjáról azt hitte, hogy egy hasonmással helyettesítették (ezt nevezik Capgras-szindrómának).

Több koronavírus-fertőzött is küzd pszichotikus tünetekkel.
Több koronavírus-fertőzött is küzd pszichotikus tünetekkel. Fotó: Getty Images

Még keresik az okokat

De vajon mi idézheti elő a pszichotikus tapasztalatokat? Egyes szakemberek úgy vélekednek, hogy a furcsa tünetek azt mutatják, mennyien küzdenek mentális problémákkal a pandémia miatti izoláció, anyagi nehézségek, illetve a betegségtől való szorongás okán. Az is ismert, hogy a fizikai betegségek mentális problémákat generálhatnak.

Szintén számos bizonyíték van arra nézve, hogy a koronavírus-fertőzés negatív hatással van az agyműködésre, és neurológiai tüneteket okozhat, kezdve a stroke-tól a memóriavesztésen át a koncentrálóképesség romlásáig, vagy, ahogy sokan nevezik, az agyi ködig. Mindemellett vizsgálatok szerint a koronavírus-fertőzés fizikai változásokat is eredményezhet az agyban. Azt azonban továbbra sem tudják, hogy mindez azt bizonyítja-e, hogy a vírus közvetlenül "megtámadja" az agyszövetet, vagy inkább azt, hogy a fertőzés által okozott gyulladás közvetve idéz elő károsodást.

A mentális betegségek és a pandémiák közötti kapcsolatot egyébként már jóval korábban felfedezték. Karl Menninger, a Boston Psychopathic Hospital pszichiátere egyike volt azon orvosoknak, akik felfigyeltek arra, hogy meglepően sok spanyolnátha-túlélőt diagnosztizálnak mentális problémákkal 1918-ban. A kutatók korábbi koronavírus-járványok esetében is - SARS, MERS - észlelték, hogy a pandémia miatt megnövekedett a mentális betegséggel küzdők aránya, noha a kapcsolat nem volt olyan erős, mint a SARS-CoV-2-nél.

Szlávik szerint embertől függ, melyik oltás az ideális, de válogatni még nem lehet - hogy mit mondott még a szakember, arról társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashat.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: