COVID-19-ben halt meg a kétszeres Guinness-rekorder

Elhunyt Sir Tom Moore, a brit hadsereg veteránja, aki tavaly csaknem 33 millió fontot gyűjtött a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) számára a koronavírus-járvány elleni küzdelemre. A 101 éves férfi halálát a koronavírus-fertőzés miatt kialakult COVID-19 betegség okozta.

Néhány napja számoltunk be arról, hogy koronavírus-fertőzéssel kórházba szállították Sir Tom Moore-t, a brit hadsereg veteránját. A "Captain Tom", vagyis Tom százados néven világszerte ismertté vált egykori katonát néhány hete tüdőgyulladással kezelték, a múlt héten pedig megállapították róla, hogy megfertőződött az új kórral. Erről a férfi lánya, Hannah Ingram-Moore számolt be közösségi oldalán.

A nő akkor azt írta, hogy Sir Tom addig otthonában, családja körében lábadozott, de vasárnap légzéssegítő kezelés is szükségessé vált nála. Kedden viszont már a háborús hős halálát jelentették be. A dél-angliai Bedford városának kórháza - ahol az agg veteránt kezelték - egyébként már hétfő este közölte, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt látogatási tilalom ellenére engedélyezte, hogy családja felkereshesse betegágyánál Sir Tom Moore-t, aki tavaly kétszeres Guinness-rekorder lett.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus haláleset, koronavírus halott, koronavírus áldozat, koronavírus Nagy-Britannia
Az egész ország gyászolja a hős veteránt. Fotó: Jacob King/PA Images/Getty Images

Adománygyűjtése tette híressé

A férfi tavaly megfogadta, hogy századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának jókora kertjét. Ennek fejében azt kérte, hogy aki teheti, adományokkal támogassa az NHS koronavírus elleni, áldozatos erőfeszítését. Kezdeti célkitűzése az volt, hogy 1000 fontot gyűjt össze az NHS-t támogató jótékonysági alap számára.

Egy brit fiatal férfi nem tudott a koronavírusról, pedig kétszer is elkapta - kattintson!

A százados tavaly április 30-án ünnepelte századik születésnapját, de a századik kört már két héttel korábban megtette kertjében egykori alakulata, a yorkshire-i ezred katonáinak díszsorfala között. (A férfi naponta tíz kört teljesített kerekes járókerete segítségével kertjének egy kijelölt, 25 méter kerületű része körül a délkelet-angliai Marston Moretaine községben lévő otthonában.) Az adományok azonban ezután is folyamatosan ömlöttek az NHS-segélyalap elkülönített számlájára, amelyen végül 32,8 millió font - több mint 13 milliárd forint -, vagyis az eredeti célkitűzésben megjelölt összegnek csaknem a 33000-szerese gyűlt össze. A több mint másfél millió adományozó között volt Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, aki egyszer maga is az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

Film is készül az életéről

A királynő - Boris Johnson miniszterelnök soron kívüli, egyedi felterjesztését jóváhagyva - tavaly nyáron a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelte, a brit hadsereg pedig ezredessé léptette elő a hatalmas adományt összegyűjtő veteránt. Szeptemberben bejelentették, hogy film is készül Sir Tom életéről James Spring, Nick Moorcroft és Meg Leonard producerek közreműködésével.

COVID-19: a beszéd fertőzőbb, mint a köhögés. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)