Az oltottakat is veszélyezteti a hosszú COVID

Azoknál is okozhat elhúzódó panaszokat a COVID-19, akik megkapták a védettséghez szükséges oltásokat – derült ki egy frissen publikált kutatásból.

A COVID-19-ből fegyógyult betegek jelentős része hónapokkal azután is beszámol a fertőzéshez köthető tünetekről, hogy a betegséget kiváltó koronavírus már eltűnt a szervezetéből. A Washington Egyetem St. Louis-i Orvostudományi Karának frissen publikált kutatása szerint még a vakcinák sem biztosíthatnak teljes védettséget a hosszú COVID-nak is hívott tünetegyüttessel szemben. A beoltottaknál azonban többnyire igen enyhék ezek a hosszabb ideig fennálló panaszok – írja a Medical Xpress.

A hosszú COVID tünetei az oltottaknál is jelentkezhetnek

A több mint 13 millió veterán bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a COVID-19 elleni védőoltás 34 százalékkal csökkentette a betegség miatti halálozás kockázatát és 15 százalékkal a hoszú COVID kialakulásának veszélyét, összehasonlítva a vírussal fertőzött, be nem oltott betegekkel. A hosszú távú mellékhatások közül a két legveszélyesebb ellen azért hatékonyabb védelmet biztosítanak a vakcinák: a tüdőkárosodás veszélye 49 százalékkal, a véralvadási rendellenességek kockázata pedig 56 százalékkal alacsonyabb az oltatlanokhoz képest. A kutatás május 25-én jelent meg a Nature Medicine folyóiratban.

A hosszú COVID tünetei az oltottaknál is jelentkezhetnek. Fotó: Getty Images
A hosszú COVID tünetei az oltottaknál is jelentkezhetnek. Fotó: Getty Images

A védőoltások továbbra is rendkívül fontosak a COVID-19 elleni küzdelemben, jól láthatóan csökkentik a veszélyét, hogy a fertőzött kórházba kerül a COVID-19 miatt, vagy belehal a betegségbe – hangsúlyozta Ziyad Al-Aly, a Washingtoni Egyetem klinikai epidemiológusa. Hozzátette viszont: az adatokból az is látszik, hogy az oltások nem nyújtanak kellő védelmet a betegség hosszú távú tüneteivel szemben, emiatt pedig nagyobb figyelmet kell fordítani a hivatalosan gyógyultnak nyilvánított emberek egészségi állapotára. Az sem gondolhatja magát sérthetetlennek, aki megkapta a védettséghez szükséges vakcinákat, és ha olyan tüneteket észlel, ami a nap tevékenységeit is megnehezíti, mindenképpen forduljon orvoshoz - javasolja az epidemiológus.

A kutatók azokat az embereket minősítették teljesen oltottnak, akik két adag Moderna vagy Pfizer-BioNTech vakcinát, vagy egy adag Johnson & Johnson/Janssen vakcinát kaptak. A kutatás idején a tanulmányhoz használt adatbázis nem tartalmazott információkat arról, hogy a betegek kaptak-e emlékeztető oltást.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)