Mutatjuk, milyen tünetek jelzik a majomhimlőt

A majomhimlő egy ritka betegség, amely leginkább a közép- és nyugat-afrikai országokban honos, az utóbbi időben azonban Amerikában és Európában is terjedni kezdett. Nézzük, mit kell tudni erről a kórról.

A majomhimlő az elmúlt hetekben lett gyakori szereplője a híreknek, azonban nem egy új keletű betegségről van szó. A fertőzést már régóta ismerik, és korábban is előfordult már, hogy Afrikán kívül is megjelent. A Health.com beszámolója szerint 2003-ban már kitört egy majomhimlőjárvány az Egyesült Államokban, amelyet az importált prérikutyák okoztak. De Izraelben, Szingapúrban és az Egyesült Királyságban is jegyeztek már fel a múltban majomhimlős esetet. Szlávik János infektológus elmondása szerint egyébként először 2018-ban jelent meg Európában a majomhimlő, most viszont, a koronavírus-járvány után érthető, hogy nagyobb figyelem irányul az állatok által terjesztett betegségekre.

De mi is az a majomhimlő, hogyan terjed, milyen tünetei vannak, hogyan lehet megelőzni, és mennyire kell aggódnunk a terjedése miatt? Az alábbiakban ezekre a – sokakat érdeklő – kérdésekre válaszolunk.

majomhimlő
A majomhimlő az elmúlt hetekben lett gyakori szereplője a híreknek, azonban nem egy új keletű betegségről van szó. Fotó: Getty Images

Mi az a majomhimlő és hogyan terjed?

A majomhimlőt egy himlővírus okozza, amely egy zoonózis, vagyis állatról emberre is terjedő kórokozó. Egy viszonylag ritka betegségről van szó, amely leginkább közép- és nyugat-afrikai országokban honos, bár kis mértékben már Amerikában és Európában is terjedésnek indult.

A múltban előfordult majomhimlős esetek többsége fertőzött állatokkal való érintkezésből eredt. Az emberek megfertőződhetnek, ha a beteg állat megharapja vagy megkarmolja őket, de a vérrel és egyéb testnedvekkel való érintkezés, illetve a fertőzött hús elfogyasztása is megbetegedéshez vezet.

A mostanában feljegyzett fertőzéses esetek nagy része azonban emberről emberre terjedt. A majomhimlő átadásához szoros testi kontaktus szükséges, ezért jellemzően családon és párkapcsolaton belül terjed a betegség. Bizonyos esetekben viszont a fertőzött felületekkel történő szoros és tartós érintkezés is megfertőződéshez vezethet. A majomhimlőt okozó vírus hosszabb ideig életképes marad a felületeken.

A majomhimlő tünetei

A fertőzött személlyel való szoros kontaktust – és a megfertőződést – követően a betegség 7-21 napig lappang, és az érintett személy ez alatt az idő alatt vélhetően nem fertőz. A lappangási idő letelte után szakaszosan jelennek meg a tünetek, amelyek hasonlóak más himlős betegségek szimptómáihoz, ám enyhébbek. A kezdeti tünetek közé az alábbiakat sorolja az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi hivatal (CDC):

  • láz,
  • fejfájás,
  • izomfájdalom,
  • hátfájás,
  • nyirokcsomó-duzzanat,
  • hidegrázás,
  • kimerültség.

A láz megjelenése után körülbelül 1-3 nappal megjelennek a jellegzetes kiütések is. A bőrtünetek először az arcon, majd a végtagokon, és végül a test többi részén is láthatóvá válnak. A kiütések jellemzően néhány hét alatt kifakadnak vagy leszáradnak, addig azonban különböző szakaszokon mennek keresztül. Eleinte csak makulák (lapos, elszíneződött területek) vannak a bőrön, amelyek később papulákká (szilárd, kiemelkedő kiütésekké), majd hólyagokká (kis, folyadékkal teli dudorokká) alakulnak. Ezt követően pustulák (kicsi, gyulladt, gennyes, hólyagszerű sebek), végül varasodott hegek (megkeményedett, kiszáradt foltok) lesznek a beteg bőrén. A betegség teljes lefolyása nagyjából 2-4 hét.

Hogyan előzhető meg és hogyan kezelhető?

Kifejezetten a majomhimlőre kifejlesztett kezelés egyelőre nincsen, azonban az már kiderült, hogy a fertőzöttek jól reagálnak a más himlőfajták elleni vírusölő szerekre. A szakértők arra is rájöttek már, hogy a fekete himlő elleni védőoltás nagyjából 85 százalékos hatékonysággal véd a majomhimlő ellen is, és jól használható azon fertőzöttek esetében is, akiknek még nem telt le az 1-3 hetes lappangási idő a megfertőződés óta, tehát az első tüneteik még nem jelentek meg. Akit ebben a szakaszban beoltanak, annál jó eséllyel megelőzhető a tünetes betegség kialakulása, és így továbbadni sem tudja a fertőzést.

A megelőzés érdekében ajánlott néhány olyan szabályt is betartani, amely a koronavírus-járvány idején is bizonyított. Hatékony például a rendszeres fertőtlenítés, a megfelelő kézhigiénia, illetve a távolságtartás is. Ha pedig szokatlan kiütéseket, vagy a majomhimlő kezdeti tüneteihez hasonló panaszokat észlelünk magunkon, maradjunk otthon és értesítsük háziorvosunkat.

Mennyire kell aggódnunk a majomhimlő terjedése miatt?

Ha csak visszagondolunk arra, hogy eleinte az új koronavírust is mennyire nem vette komolyan a világ, teljesen érthető, ha most egy újonnan terjedésnek indult, állatokról az emberekre átterjedt fertőzés jelentős aggodalmat szül az emberekben. A legtöbb egészségügyi szakértő azonban úgy véli, egyelőre szó sincs egy újabb világjárvány kirobbanásáról. Azonban folyamatosan szemmel tartják a fertőzés terjedését, valamint a kialakuló betegség súlyosságát és a halálozási arányt.
Huszonegy megerősített majomhimlős fertőzést észleltek Nigériában az év eleje óta, és közülük csak egy páciens hunyt el – közölte a napokban a nigériai tisztiorvosi szolgálat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy véli , nem valószínű, hogy a majomhimlős megbetegedések világjárvánnyá szélesednek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: