Majomhimlő: van, ahol már 9 áldozatot szedett

Huszonegy megerősített majomhimlős fertőzést észleltek Nigériában az év eleje óta, és közülük csak egy páciens hunyt el – közölte a napokban a nigériai tisztiorvosi szolgálat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy véli, nem valószínű, hogy a majomhimlős megbetegedések világjárvánnyá szélesednek.

Nigériában eddig idén hatvanhat gyanús esetet jelentettek kilenc tagállamból, illetve Abujából, a fővárosból. Ebből huszonegy olyan esetet azonosítottak, amelyben valóban a majomhimlő vírusa fertőzött, egy negyvenéves, vesebántalmaktól szenvedő fertőzött pedig meg is halt – közölte a Nigériai Betegellenőrzési Központ (NCDC). Hozzátették, hogy Nigériában, Afrika legnépesebb országában magas a majomhimlő-fertőzés kockázata, de a betegség egészségügyi következményei viszonylag enyhék. A helyi szakemberek úgy vélik, hogy a jelenlegi helyzet sem az országban, sem a világban nem mutat jelentős veszélyt, amely súlyos lefolyású betegséget vagy magas halálozási arányt okozhatna.

majomhimlő, WHO
Egyes országokban azért terjed a betegség, mert fertőzött majmokat és rágcsálókat is elfogyasztottak a helyiek. Fotó: Getty Images

Van, ahol már 9 áldozatot szedett

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 2022-ben 465 esetet regisztráltak és kilencen haltak bele a betegségbe. Aime Alongo, Sankuru tartomány tisztiorvosi szolgálatának vezetője szerint a betegség folytonossága annak köszönhető, hogy a helyi lakosok elfogyasztják az erdőkben talált elhullott, fertőzött majmokat és rágcsálókat.

A napokban Nagy-Britanniában is újabb 71 esetet azonosítottak, így május 7-e óta 179-re nőtt az igazolt majomhimlősök száma. Spanyolországban 22-vel nőtt a fertőzöttek száma és így elérte a 120-at, Portugáliában pedig 96-ra nőtt a betegek száma, szintén 22 új esettel.

Egy új világjárvány küszöbén lennénk?

A sorra jelentett új esetek ellenére az Egészségügyi Világszervezete (WHO) nem gondolja, hogy a majomhimlő Afrikán kívüli megjelenése világjárványhoz vezetne. Az viszont továbbra sem világos, hogyan adják tovább a betegséget a tüneteket nem mutató fertőzöttek – mondta Rosamund Lewis, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) vezető majomhimlő-szakértője. „Jelenleg nem tartunk világjárványtól” – szögezte le.

Májusban egyébként több mint 300 majomhimlős esetet jelentettek a világból, többségüket Európából. A WHO jelenleg azt vizsgálja, hogy a járvány „nemzetközi aggodalomra okot adó lehetséges közegészségügyi veszélyhelyzetnek„ minősíthető-e. Egy ilyen veszélyhelyzet kihirdetése jelentősen felgyorsítaná a kutatást és a járvány féken tartásának finanszírozását – ahogyan például az új típusú koronavírus vagy az ebola esetében is történt.

Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani a majomhimlőről, hiszen egyre több országban bukkan fel. Sokan attól tartanak, hogy egy újabb világjárvány közeledik. De vajon jogos ez a félelem? Mutatjuk, mit mond erről a hazai szakember .

Mit kell tudni a majomhimlőről?

A betegséget, amelyet első ízben 1970-ban azonosítottak embernél a Kongói Demokratikus Köztársaságban, jelenleg tucatnyi afrikai országban tekintik endemikusnak, azaz csakis az adott helyhez kötődőnek. A tünetek közé sorolják a jellegzetes kiütések mellett a lázat, a fejfájást, az izomfájdalmat, a hátfájást, a duzzadt nyirokcsomókat, a hidegrázást és a fáradtságot is. Az emberről emberre nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg fekete himlő ellen készült vakcinák mindazonáltal nyújtanak ellene bizonyos fokú védelmet.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: